Vrijeme održavanja: 24.03.2017.

U organizaciji HGK – Županijske komore Osijek, Turističke zajednice grada Osijeka i Turističke zajednice Osječko-baranjske županije u Velikoj vijećnici Županijske komore Osijek, 24. ožujka održan jeTreći Forum obiteljskog smještaja za regiju Slavonija, Baranja i Srijem.

Na početku Foruma predstavljen je novi program Ministarstva turizma Konkurentnost turističkoga gospodarstva. Iz programa će se dodjeljivati bespovratna sredstava za podizanje konkurentnosti turističkoga gospodarstva putem potpore ulaganjima u povećanje kvalitete i dodatne ponude ugostiteljskih objekata, za razvoj novih turističkih proizvoda i održivi razvoj. Korisnici su trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i fizičke osobe – privatni iznajmljivači. Ciljevi Programa su razvoj ponude složenih / inovativnih / kreativnih turističkih proizvoda, povećanje razine zauzetosti smještajnih kapaciteta i produljenje sezone, povećanje potrošnje po danu boravka, povećanje zaposlenosti i samozapošljavanja, umrežavanje s drugim pružateljima turističkih usluga na toj destinaciji te unapređenje međunarodne prepoznatljivosti.

Voditeljica Službe turističke inspekcije u Osijeku Vesna Varga predstavila je inspekcijski nadzor nad primjenom propisa koji uređuju način i uvjete pod kojima fizičke osobe pružaju usluge smještaja u domaćinstvu. Kreditne programe za turistički sektor Hrvatske banke za obnovu i razvitak predstavio je voditelj HBOR-ova Područnog ureda za Slavoniju i Baranju Boris Čagalj, dok su usluge Financijske agencije za iznajmljivače paušaliste predstavile Blaženka Jurić i Draženka Balog iz osječke poslovnice.

Predstavili su se i partneri FOS-a - Booking.com, Bijeli Svijet d. o. o., Turistička agencija Real Experience i WSPay – Web studio d. o. o., a kao primjeri dobre prakse predstavili su se Villa Gašparini iz Višnjana, dobitnica nagrade Turistički cvijet za najbolju kuću za odmor na kontinentu i za najbolji obiteljski smještaj te Kvarner Family kao primjer uspješnog udruživanja i brandiranja destinacije. Projekt Kvarner Family pokrenula je Primorsko-goranska županija, a provodi Turistička zajednica Kvarnera. Cilj projekta je unaprjeđenje obiteljskog smještaja Županije i povećanje kvalitete usluge i konkurentnosti.

Direktorica Turističke zajednice grada Požege Silvija Podoljak održala je motivacijsku prezentaciju Izvrsna usluga – odnos gosta i iznajmljivača. Što to gost očekuje, što mu je najvažnije, kako tretirati gosta, koja su njegova stajališta, koja su očekivanja domaćina, kako postići ta očekivanja, samo su neke od mnogih tema kojima se Podoljak bavila u svojoj prezentaciji.

Krunoslav Weinpert iz tvrtke Pointers, koja je razvila istoimenu besplatnu turističku internetsku i mobilnu aplikaciju, svojom je prezentacijom uputio na važnost digitalne prisutnosti privatnih iznajmljivača čime se postiže njihova dugoročna održivost.

Povezanost medicinskog turizma i obiteljskog smještaja predstavio je tajnik novoosnovanoga klastera medicinskog turizma Pannonian Health Kristijan Šimičić. Ciljevi su djelovanja Klastera unaprjeđenje zdravstvene zaštite ljudi i kvalitete života te unapređenje ukupne ponude i usluga u turizmu regije, brandiranje regije i promicanje tradicionalnih vrijednosti. Zajedničkim vlastitim ulaganjem u marketinške aktivnosti žele promicati i brandirati Grad Osijek te Slavoniju i Baranju kao novu destinaciju medicinskog turizma.