Vrijeme održavanja: 26.06.2016.

Pravovremeno informiranje svih korisnika usluge o specifičnim izvoznim prilikama na inozemnim tržištima

Objavljeno: 01. 01. 2015. , Ažurirano: 25. 08. 2016.

Internacionalizacijska usluga HGK tenderi.hgk.hr pokrenuta u prosincu 2014. godine je osmišljena s ciljem da se svim tvrtkama članicama olakša i automatizira pristup dostupnim informacijama o konkretnim poslovnim prilikama na inozemnim tržištima kroz javnonabavne kanale.

Državne i javne institucije diljem svijeta najveći su naručitelji roba, usluga i radova zbog njihove obveze da javnosti pružaju brojne usluge (zdravstvo, obrazovanje, obrana, razvoj infrastrukture, itd.) i u kontinuitetu održavaju i unapređuju standard pružanja istih. Kroz postupke javne nabave realizira se po nekim procjenama i više od 20% ukupnog svjetskog BDP-a pa je ta “tržišna niša” od iznimno velikog interesa za sve ozbiljne poslovne subjekte. Osim državnih i javnih institucija gotovo svih zemalja svijeta, postupke javne nabave u svojim nabavnim aktivnostima koriste i sve međunarodne multilateralne organizacije poput Ujedinjenih naroda, Europske Unije, Svjetske banke, Europske banke za obnovu i razvoj i brojnih drugih. Slobodne procjene govore da na godišnjoj razini samo međunarodne multilateralne organizacije potroše više od tisuću milijardi eura kroz postupke javne nabave koje provode što je definitivno činjenica koju hrvatske tvrtke željne plasmana svojih roba i usluga ne mogu zanemariti.

Onim tvrtkama koje se za sudjelovanje na interesantnim im javnonabavnim natječajima kvalitetno pripremaju i kroz te kanale plasiraju svoje robe i usluge u inozemstvo trud se definitivno višestruko isplati. Svojim angažmanom aktivno doprinose primarno boljem poslovanju svojih tvrtki, ali i poboljšanju negativne vanjskotrgovinske bilance Republike Hrvatske. Sve tvrtke zainteresirane za izvoz roba, usluga i radova na inozemna tržišta pozvali smo na registraciju za besplatno korištenje ove usluge nakon čega će im se, sukladno međunarodnim javnonabavnim kodovima (CPV) koje odaberu, elektronskom poštom automatski direktno dostavljati sve relevantne obavijesti o novoobjavljenim inozemnim javnonabavnim natječajima.

Vjerujemo kako će naša nova usluga uštedjeti dosta vremena izvozno orijentiranim tvrtkama i onima koje to tek žele postati te im omogućiti da više dostupnih ljudskih i financijskih resursa ulože u kvalitetnu pripremu samih natječajnih prijava.