Objavljeno: 26. 02. 2020. , Ažurirano: 31. 08. 2020.


Mađarska - Od 1. 9. Mađarska zatvara granice za sve putnike koji nemaju adresu stanovanja u toj zemlji (ulaz je omogućen samo za tzv. opravdane slučajeve). Svi Mađari koji se vraćaju moraju u 14-dnevnu karantenu ili će se morati dvaput testirati.

Od 1. 9. otvorena su samo tri granična prijelaza prema Hrvatskoj: Udvar, Barcs (samo za građane iz Hrvatske i Mađarske) i Leteneye.

Slovenija - Hrvatska se nalazi na crvenoj listi zemalja, od četvrtka 20.08. Slovenija uvodi obvezujuću karantenu za sve putnike koji dolaze iz Hrvatske. 

Ministar zdravstva Talijanske Republike usvojio je 12. kolovoza Uredbu, koja je stupila na snagu 13. kolovoza, u svrhu suzbijanja širenja virusa COVID-19, koja se odnosi na osobe koje namjeravaju ući na nacionalni teritorij Italije i koje su u prethodnih četrnaest dana boravile ili prošle kroz Hrvatsku, Grčku, Maltu ili Španjolsku.

Članak 1. te uredbe (Hitne mjere za suzbijanje i upravljanje zdravstvenom krizom) predviđa da su sve osobe koje stižu iz navedenih zemalja obavezne predočiti prijevozniku prilikom ukrcaja potvrdu da su, u roku od 72 sata prije ulaska na nacionalni teritorij Italije, podvrgnute molekularnom ili antigenskom testu provedenom pomoću brisa i da imaju negativan rezultat.

Te su se osobe, ako prije ulaska nisu testirane, odnosno pri ulasku nemaju negativne rezultate testa, dužne po ulasku na talijanski teritorij ili u roku od 48 sati od ulaska obaviti test u najbližoj zdravstvenoj ustanovi. Dok čekaju rezultate testa, te su osobe podvrgnute obaveznoj samoizolaciju u svom domu ili prebivalištu.

Sve osobe koje su boravile ili prolazile kroz navedene države, čak i ako nemaju nikakvih simptoma, dužne su odmah prijaviti svoj ulazak na teritorij Talijasnek Republike Službi za prevenciju nadležnog lokalnog zdravstvenog tijela.

U slučaju pojave simptoma bolesti COVID-19, svatko je obvezan bez odlaganja prijaviti bolest Zdravstvenom tijelu putem posebnih telefonskih brojeva i povući se u izolaciju, sve do naknadnih odluka zdravstvene uprave.

Više informacija možete pronaći na webu www.ambzagabria.esteri.it ili zatražiti od Konzularnog odjela Veleposlanstva Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj na telefon +385 1 48 46 386 ili na e-adresu: amb.zagabria@esteri.it.

Finska je 10. kolovoza uvela obaveznu dvotjednu samoizolaciju za putnike koji dolaze iz Hrvatske, o čemu više informacija možete pronaći na stranici finske Carine.

Nizozemska je još ranije odredila da putnici iz Hrvatske moraju u dvotjednu samoizolaciju, a više informacija o tome možete pronaći na WEBU VLADE. Na stranici Ministarstva europskih i međunarodnih poslova Republike Austrije, za putovanje u Hrvatsku je izdano upozorenje, a mjere koje će biti propisane putnicima iz Hrvatske, navode u Ministarstvu, bit će na snazi od 17. kolovoza.

Srbija - Preporučuje se izbjegavanje putovanja koja nisu nužna

Državljanima Republike Hrvatske koji ulaze u Republiku Srbiju dozvoljava se ulazak ako posjeduju negativan PCR test na prisustvo virusa COVID19, ne stariji od 48 sati.

Spomenuti uvjet ne odnosi se na državljane Republike Hrvatske koji su u tranzitu kroz Republiku Srbiju, kada se radi o posadi teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prijevoza u cestovnom prometu. U slučaju međunarodnog cestovnog prijevoza tereta u cestovnom prometu, isti se ograničava na period ne duži od 12 sati od trenutka ulaska na područje Republike Srbije.

Posade i kabinsko osoblje zrakoplova čije je krajnje odredište Republika Srbija te posade, osoblje i putnici koji su u tranzitu preko međunarodnih zračnih luka u Republici Srbiji također su izuzeti od ovog uvjeta.

Akreditirani članovi osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništva i ureda međunarodnih organizacija, kao i članovi njihovih obitelji koji su nosioci posebnih osobnih iskaznica, odnosno identifikacijskih dokumenata od strane Ministarstva vanjskih poslova i ureda Vlade Republike Srbije ne podliježu ovoj odluci.

Djeca do 12 godina starosti također ne moraju predočiti negativan PCR test pri ulasku ako roditelj, staratelj ili osoba iz obiteljskog kućanstva koje je u pratnji djeteta posjeduje negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

Državljani Republike Hrvatske s odobrenim privremenim boravkom ili stalnim prebivalištem u Republici Srbiji također su izuzete od ovog uvjeta.

 

Izvor: Pixabay