Tajnica Centra za mirenje pri HGK Mirjana Košec sudjelovala u radu plenarne sjednice FIN-NET-a u Bruxellesu


Objavljeno: 15. 06. 2018. , Ažurirano: 18. 06. 2018.


U Bruxellesu je 13. lipnja održana plenarna sjednica FIN-NET-a na kojoj je sudjelovala tajnica Centra za mirenje pri HGK Mirjana Košec.

 

FIN-NET (Financial Dispute Resolution Network) je mreža nacionalnih institucija za izvansudsko rješavanje sporova (ADR – Alternative Dispute Resolution), čije su članice na zasjedanju u Bruxellesu izlagale o raznim aktualnim temama rješavanja financijskih i drugih privatnopravnih sporova u sklopu svoje djelatnosti. Posebno se raspravljalo o najnovijim i budućim inicijativama Europske komisije te ulozi FIN-NET-a, kampanji podizanja svjesnosti o FIN-NET-u, BREXIT-u i njegovim mogućim posljedicama za članice FIN-NET-a te prikupljanju informacija putem FIN-NET-a (radne metode / alati za povećanje vidljivosti, novi upitnici, anketa o potrošačkim trendovima).

 

Europska komisija osnovala je 2001. godine FIN-NET radi omogućavanja što jednostavnijeg pristupa potrošača izvansudskim načinima rješavanja sporova u prekograničnim sporovima u zemljama Europskoga gospodarskog prostora (članice Europske unije te Island, Lihtenštajn i Norveška).

 

Suradnja FIN-NET-ovih članova temelji se na Preporuci Europske komisije EZ 98/257/EZ od 30. ožujka 1998. godine o načelima primjenjivima na tijela mjerodavna za izvansudsko rješavanje potrošačkih sporova, a uz to se temelji i na Sporazumu o prekograničnoj izvansudskoj mreži za rješavanje pritužbi na usluge iz financijskog sektora na Europskomu gospodarskom prostoru.

 

Centar za mirenje pri HGK je od 2014. godine punopravan član FIN-NET-a. FIN-NET ima 56 članica iz 25 država Europske unije, uključujući i Island, Lihtenštajn i Norvešku.