Vrijeme održavanja: 05.10.2019.

Objavljeno: 04. 10. 2019. , Ažurirano: 07. 10. 2019.

Gospodarska manifestacija Dani meda u Hrvatskoj 2019 održana je od 4. do 6. listopada u Osijeku. U sklopu manifestacije organizirano je 24. ocjenjivanje kvalitete sortnoga meda, 18. ocjenjivanje pakovina meda, pakovina proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda, pakovina pića i suvenira te 15. ocjenjivanje kvalitete pića od meda i na bazi meda.

Svečano proglašenje rezultata te dodjela nagrada šampionima ocjenjivanja, kao i ostalim sudionicima po kategorijama, održana je u subotu 5. listopada u ŽK Osijek. Svečanosti su prisustvovali brojni gosti iz svih dijelova Hrvatske, predstavnici institucija koje prate pčelarstvo. Kao uvod u dodjelu nagrada održano je stručno predavanje o aktualnostima u hrvatskom pčelarstvu o čemu je govorio Željko Vrbos, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza. O zaštiti pčela i pripremi pčela za uspješno prezimljavanje govorio je prof.dr.sc Nikola Kezić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Na 24. ocjenjivanje meda pristiglo je 67 uzoraka različitih sorti meda,  na 15. ocjenjivanje kvalitete pića od meda i na bazi meda prijavljeno je 9 uzoraka mednih pića, a na 18. ocjenjivanje pakovina pristigle su dvije pakovine. Pčelarima koji su prijavili svoj med na ocjenjivanje dodijeljeno je 31 diploma Zlatna žlica, 28 diploma Srebrna žlica, 7 diploma Brončana žlica i jedna diploma za sudjelovanje.

Rezultate ocjenjivanja s Dana meda u Hrvatskoj 2019. možete naći ovdje.

Ukupni pobjednik ovogodišnjeg ocjenjivanja je OPG Matahlija iz Lopara za cvjetni med, a on je i ovogodišnji šampion kaduljinog meda.

Ukupni pobjednik i šampion kadulje OPG Matahlija.jpg
Ukupni pobjednik ovogodišnjeg ocjenjivanja je OPG Matahlija iz Lopara za cvjetni med, a on je i ovogodišnji šampion kaduljinog meda; Izvor: Glas Slavonije; Snimila: Andrea Ilakovac.

 

 Šampion bagrema_OPG Bogdan.jpg
Šampion bagremovog meda je ove godine Dražen Bogdan iz Macinca; Izvor: Glas Slavonije; Snimila: Andrea Ilakovac.

 

 Šampion kestena_Ivica Kompes.jpg
Šampion kestenovog meda je Ivica Kompes iz Kravarskog; Izvor: Glas Slavonije; Snimila: Andrea Ilakovac.Najbolje medeno piće je medni liker od dunje Zvonimira Božića iz Donjeg Miholjca.