Vrijeme održavanja: 18.04.2018.

Objavljeno: 18. 04. 2018. , Ažurirano: 19. 04. 2018.

Predsjednicu su dočekali domaćini: gradonačelnik Skradina Antonio Brajković, župan Šibenske-kninske županije Goran Pauk, predsjednik HGK Županijske komore Šibenik Ivan Soža i predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije Joso Smolić.

Predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije Joso Smolić zatražio je konkretnu pomoć, odnosno podršku od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u nastojanju obrtnika da obrazovanje prilagode potrebama tržišta rada te da im pomogne u organiziranju aktivne gospodarske diplomacije kako bi domaći gospodarstvenici izašli iz okvira države.

Predsjednik ŽK Šibenik Ivan Soža predstavio je stanje u gospodarstvu Šibensko-kninske županije istaknuvši da s područja Šibensko-kninske županije nešto manje od 2.300 tisuća poduzetnika zapošljava 11.100 radnika, od kojih  čak  99 posto pripada kategoriji malih i mikro poduzetnika. Srednjih je 20 tvrtki, odnosno 0,9% i imamo samo 2 velike tvrtke (0,1%). Prošle su godine ostvarili ukupan prihod od 5,4 milijarde kuna, a povećanje dobiti je bilo 25 posto. Tvrtke koje su poslovale s gubitkom nažalost su zabilježile povećanje gubitka za 8 posto. U strukturi ukupnog prihoda najznačajnije sudjeluju prerađivačka industrija, trgovina, djelatnost pružanja usluga smještaja i pripreme hrane i građevinarstvo. Ukupan financijski rezultat Županije je negativan i iznosi 112 milijuna kuna. Izvoz  je u 2017. godini narastao za 33,6 posto u odnosu na godinu ranije, ali još uvijek nije ni približno dostigao vrijednosti ostvarene u 2012. godini. Uzrok takvog drastičnog smanjenja od 74 posto u odnosu na 2012. godinu su dugogodišnji problemi u poslovanju TLM-a te se nadamo da će novi vlasnik realizirati svoje planove obnove proizvodnje i prerade aluminija. Optimizam daju podaci o povećanju investicija u dugotrajnu imovinu poduzetnika u Šibensko-kninskoj županiji za 213 posto u odnosu na prethodnu godinu. Turizam nastavlja s trendom rasta. Šibensko-kninska županija ima najviše marina (13) na Jadranu i ostvarila je najveći prihod luka nautičkog turizma (oko 40 milijuna Eura). Šibensko-kninsku županiju općenito karakteriziraju neravnomjeran razvoj, 60 posto ukupnih prihoda Županije se ostvaruje u Gradu Šibeniku, 10 posto u Drnišu, 7,5 posto u Vodicama te samo 4 posto u Gradu Kninu i 1 posto u Skradinu, kazao je Soža.

Antonio Brajković, Goran Pauk, Kolinda Grabar-Kitarović, Ivan Soža, Joso Smolić.jpg

Antonio Brajković, Goran Pauk, Kolinda Grabar-Kitarović, Ivan Soža, Joso Smolić; Izvor: ŠibenikIn

U svom obraćanju, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović kazala je da je jedna od temeljnih tema i zadaća u našem društvu mijenjati odnos prema poduzetnicima koji kao najveće probleme ističu visoke troškove poslovanja i neučinkovitost javne uprave. Napredak županije, koja ima mnogo potencijala, vidljiv je u mnogim pokazateljima kao što su: rast broja poduzetnika, broj tvrtki, rast prihoda, rast dobiti, broj zaposlenih, pad stope nezaposlenosti te broj dolazaka i noćenja  turista. Prerađivačka industrija najveća je razvojna snaga županije, a budućnost razvoja gospodarstva treba biti temeljena na proizvodnji i izvozu. Ovakvi susreti prigoda su za razmjenu mišljenja i dogovora oko toga što možemo zajedno učiniti kako bismo što brže otklonili probleme. Vlada mora ubrzati reforme koje će stvoriti poticajno okruženje za poslovanje i nova ulaganja, a time otvaranje novih radnih mjesta. Šibensko-kninska županija je dobar primjer nužnosti decentralizacije, primjer je da se na lokalnoj razini mogu napraviti pozitivni iskoraci u stvaranju dobre klime i privlačenju sredstava iz EU fondova, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Nakon obraćanja predsjednice RH, slijedila su pitanja poduzetnika, odnosno navođenje problema i poteškoća u poslovanju. Obrtnika Peru Skorića iz Skradina zanima kako riješiti vlasništvo legaliziranih privatnih objekata na državnom zemljištu, a agentica za nekretnine Divna Bulat iz tvrtke Domus nekretnine d. o. o. i predsjednica Strukovne grupacije agencija za posredovanje u prometu nekretnina ŽK Šibenik istaknula je sporost administracije Ureda za urbanizam i prostorno uređenje Šibensko-kninske županije u izdavanju građevinskih dozvola i provedbe vlasništva u Zemljišnim knjigama.

Josip Dičak, direktor Drnišplasta d. d. iz Drniša kazao je da Hrvatska ulaskom u Europsku Uniju prihvaća EU regulativu te usklađuje norme i standarde u proizvodnji cijevi za infrastrukturu. Zbog toga EU prerađivači tj. proizvođači PE100 cijevi  prema postojećim carinskim tarifama plaćaju carine od 6,5% na granulate koji nisu porijeklom iz EU. Veliki je problem što proizvođači cijevi iz nekih susjednih zemalja koji konkuriraju na hrvatskom tržištu ne plaćaju carinu za te granulate i domaćim proizvođačima cijevi konkuriraju s povoljnijih pozicija. Materijali za proizvodnju cijevi koje koriste proizvođači cijevi iz susjednih zemalja nisu po svojim karakteristikama u skladu sa standardima i normama koje definiraju PE100 materijale

Igor Gulam, direktor Geodezije d. o. o. iz Šibenika zamolio je predsjednicu za pomoć da se pokrenu katastarske izmjere Šibensko-kninske županije i područja cijele RH.