Susret istarskih poduzetnika i ministra poduzetništva i obrta Darka Horvata u ŽK Pula

HGK Županijska komora Pula / Marko Percan
Vrijeme održavanja: 24.08.2016.
Moderatorica susreta predsjednica Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić u uvodnom je govoru podsjetila na niz financijskih potpora koje HGK daje svojim članicama, od kojih su najznačajnije sufinanciranje nastupa na sajmovima te dodjela vaučera za izradu dokumentacije za EU projekte.

U Velikoj dvorani Županijske komore Pula istarski su se poduzetnici susreli s ministrom poduzetništva i obrta Darkom Horvatom. Na susretu MINPO je tu za vas ministar Horvat predstavio je rad ministarstva u proteklih nekoliko mjeseci te je predstavio daljnje namjere za stvaranje zakonodavnog okvira koji će podupirati realni sektor. Moderatorica susreta predsjednica Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić u uvodnom je govoru podsjetila na niz financijskih potpora koje HGK daje svojim članicama, od kojih su najznačajnije sufinanciranje nastupa na sajmovima te dodjela vaučera za izradu dokumentacije za EU projekte.

Susretu se pridružio i ministar turizma Anton Kliman koji se osvrnuo na ovogodišnju turističku sezonu koja je, prema njegovim riječima, najuspješnija sezona od osamostaljenja Republike Hrvatske. Također, ministar se osvrnuo na neujednačenost u kvaliteti ponude privatnog smještaja te je najavio da je ministarstvo osiguralo sredstva za njegovu rekategorizaciju.

Ministar Horvat poduzetnicima je ukratko predstavio trenutno otvorene javne pozive namijenjene realnom sektoru: E-impuls, Kompetentnost i razvoj MSP-a, Podrška razvoju MSP-a u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela, Inovacije novoosnovanih MSP-a, stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima te poziv o naukovanju za obrtnička zanimanja.

Ministar se osvrnuo i na Zakon o poticanju investicija, objasnivši kako mu je namjera da se državna imovina stavi u funkciju poduzetništva. Kao primjer istaknuo je da bi se tim zakonom poduzetniku omogućilo pravo upisa na državnu imovinu ako osigura investiciju dvostruko veću od njene vrijednosti.

U raspravi koja je uslijedila istarski gospodarstvenici i ministri posebno su se dotakli tema o problematici sezonskog rada, o nedostatku radne snage, o potrebi neprekidnog educiranja zaposlenika te o mogućnostima novih i učinkovitijih modela komunikacije i suradnje između realnog sektora i administracije.

Nakon susreta u Komori, ministar Horvat posjetio je obrt Leidi te pogon tvrtke A. B. S. d. o. o. u Barbanu.

Kontakti

  • Koraljka Vitasović Viša stručna suradnica Tel: +385 52 378 135 Email: kvitasovic@hgk.hr