Izvor: HGK

Suradnjom tvrtki regije do konkurentnije željezničke industrije


Objavljeno: 27. 01. 2017. , Ažurirano: 18. 02. 2020.


„Povezivanje i suradnja tvrtki željezničke industrije regije i razvijanje novih inovativnih proizvoda pridonijet će njihovoj konkurentnosti na tržištu, a to je i cilj ove konferencije i B2B razgovora koji su okupili više od stotine sudionika zemalja regije“, istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš na poslovnom skupu i panelu Važnost željeznica za proizvodnu industriju regije, održanom 27. siječnja u HGK.

Dodao je da HGK putem online Kataloga hrvatskih proizvoda želi utjecati na povećanje svijesti kako bi se više koristili hrvatski proizvodi u javnoj nabavi. „Od važnosti je i razvijati proizvode koji će pridonijeti konkurentnosti ove industrije na tržištu regije i šire“, rekao je Radoš.

„Klaster za željeznicu JI Europe (RCSEE) međunarodno je poslovno neprofitno udruženje u kojem sudjeluje više od 50 tvrtki iz ukupno deset zemalja regije, a njegova je ideja povezivanje i suradnja tvrtki u željezničkoj industriji, zajedničko nastupanje, marketing članica i zastupanje pred institucijama“, kazao je direktor klastera željeznica za Jugoistočnu Europu (RCSEE) Milan Vučković, ističući važnost suradnje s nacionalnim željeznicama te privatnim sektorom i važnost uvođenja novih tehnologija. „Više od 800 tvrtki u regiji sudjeluje na nacionalnim tenderima, a broj od 100.000 zaposlenih u ovim industrijama mogao bi se i povećati te biti motor razvoja cijele regije“, kazao je Vučković.    

„Razvijenost infrastrukture željezničkog sektora ključ je za konkurentnost, proizvodnju, zapošljavanje i rast gospodarstva, a tome pridonose ovi B2B razgovori gospodarstvenika regije“, napomenuo je savjetnik za gospodarstvo Predsjednice RH Marko Jurčić.  

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić istaknuo je važnost novog Zakona o javnoj nabavi, koji je u primjeni od 1. siječnja 2017., u kojem je kriterij najniže cijene zamijenjen ekonomski najpovoljnijom ponudom, što može pridonijeti razvoju i rastu te konkurentnosti ove industrije. Pozvao je da se kod prijave na natječaj tvrtke vode tim kriterijima. „Otvoreni smo za povezivanje i suradnju, a potrebno je drukčije i pametnije nastupiti te zajedno postići rezultate“, kazao je Antonić.

„Hrvatska željeznička industrija proizvodi velik broj uređaja, dijelova, sklopova i velikih komponenti te zapošljava oko 6000 ljudi, a čine je tvrtke udružene u zajednicu željezničke industrije i klaster infrastrukture osnovane pri HGK“, istaknula je Tajana Kesić Šapić, direktorica Sektora za industriju i IT HGK. Dodala je da je željeznica za proizvodnu industriju regije od posebne važnosti jer se očekuju značajne investicije u tom području u svim zemljama regije. „Ovim susretima želimo povezati te tvrtke i javne naručitelje kako bismo objedinili ponudu i potražnju te omogućili zajednički nastup na tržištima regije i šire“, napomenula je Kesić Šapić. 

Načelnica Sektora željezničkog prometa i žičara Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture RH Snježana Josipović istaknula je „da željeznica može biti generator i potaknuti razvoj željezničke industrije, a to može pridonijeti i rastu nacionalne ekonomije“. Istaknula je i liberalizaciju teretnog prometa. Direktorica Poslovnog područja Razvoj i investicijskog planiranja HŽ infrastrukture Janja Groš govorila je o ulaganjima u poboljšanje željezničke mreže.

„Tvrtka Altpro već 22 godine uz potporu HGK promovira svoje proizvode i sustave, a izvozi u 47 zemalja na svim kontinentima te ima odličnu suradnju sa željeznicama u regiji“, napomenuo je Mladen Perkov, član Uprave Altpro, dodajući da ovaj sektor ima budućnost, tradiciju, potencijale i resurse.      

Pomoćnik generalnog direktora Željeznice Republike Srpske Branislav Đurica istaknuo je da je dosad 200 milijuna eura uloženo u željeznicu, a potrebno je investirati još 500 milijuna eura kako bi željeznica došla na potrebnu razinu. „Imamo potporu vlada u regiji, no potrebno nam je više i češće sastanaka, međusobne suradnje i stvaranje zajedničkoga konzorcija kako bi se iskoristila postojeća sredstva“, istaknuo je predsjednik Foruma poslodavaca Srbije Makso Đukić.

„Vlade u regiji željeznicu trebaju osposobiti kao izvor prihoda te ojačati željezničku industriju, a suradnja tvrtki mora biti na većoj razini i kada je u pitanju razmjena informacija i kontakata. Također su perspektivni i zajednički nastupi, primjerice na tržištu Irana“, kazao je Dragoljub Rajić, klaster-menadžer iz RCSEE-a. 

Konferencija je održana u organizaciji Klastera za željeznice Jugoistočne Europe (RCSEE) i Mreže za poslovnu podršku (BSN), u suradnji s HGK i Savezom za željeznicu Republike Hrvatske, a u B2B razgovorima sudjelovala je gotovo stotina tvrtki iz zemalja regije.