Vrijeme održavanja: 26.06.2016.

Posjed predstavnika Općine Stara Pazova Vukovarsko-srijemskoj županiji

Objavljeno: 15. 06. 2016. , Ažurirano: 07. 07. 2016.

Vukovarsko-srijemsku županiju 27. lipnja posjetilo je izaslanstvo Općine Stara Pazova, koje je predvodio predsjednik Općine Đorđe Radinović, Tom prilikom primili su ih zamjenik župana Željko Cirba i predsjednik Županijske skupštine Antun Žagar, sa suradnicima.

Održan je sastanak na kojem se razgovaralo o mogućnostima zajedničke gospodarske suradnje te korištenja EU fondova, kao nastavak potpisanog Protokola o suradnji iz 2009. godine i Sporazuma o poslovnoj i prijateljskoj suradnji iz 2010. godine, u cilju razvoja prekogranične suradnje i zajedničkog korištenja EU fondova.

Zamjenik župana Cirba istaknuo je kako je današnji sastanak doprinosio razmjeni iskustava dviju gospodarskih komora kao i gospodarstvenika, a želja je bila uspostaviti konkretne gospodarske odnose, posebno u privlačenju EU fondova, budući je Republika Hrvatska članica Europske unije a Republika Srbija je kandidat. Naveo je kako ova suradnja može mnogo toga donijeti posebno što se tiče gospodarstva, jer imamo poduzetnike s jedne i druge strane koji su već ostvarili neke kontakte. Ističe da je poljoprivreda jedna od osnovnih grana kako kod nas, tako i u Srbiji, gdje vidimo mnogo mogućnosti oko suradnje. Želimo bolju gospodarsku suradnju, konkretne odnose te u konačnici povlačenje više sredstava iz EU fondova. 

Predsjednik Općine Stara Pazova Đorđe Radinović je naglasio kako se na sastanku razgovaralo o daljnjoj suradnji i ostvarenja zajedničke suradnje između gospodarstvenika kako bi se moglo koristiti sredstva EU fondova. Stopa nezaposlenosti u Općini je 4,5 %, što je najniža u Republici Srbiji. U 4 industrijske zone koje imaju, radi 85 tvrtki i s tim brojem zauzimaju mjesta u prve 3 kategorije razvijenosti u Republici Srbiji. Naveo je kako je u 2012.godini u Staroj Pazovi bilo 9,5 tisuća a danas je 12 tisuća zaposlenih.

Direktorica Agencije za razvoj VSŽ - Hrast Gabrijela Žalac prezentirala je strateške projekte naše županije koje se planiraju prijaviti u idućem razdoblju. Prema riječima direktorice Žalac, Vukovarsko-srijemska županija do sada je za razvojne projekte povukla više od 327 milijuna eura iz raznih međunarodnih izvora, od kojih je 120 miijuna eura iz EU fondova. 

Direktor HGK ŽK Vukovar Ivan Marijanović prezentirao je mogućnosti ulaganja u Vukovarsko-srijemsku županiju i tom prigodom istaknuo prednosti naše županije koje imamo, poduzetničke zone i koje su poticajne mjere za investicije, te koji su najznačajniji proizvodi kao i tvrtke koje uvoze ali i izvoze u Republiku Srbiju.

Na sastanku nazočili su i: zamjenici župana Zdravko Kelić i Đorđe Ćurčić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zdenko Podolar, v.d. pročelnice UO za međunarodnu suradnju i EU poslove Kristina Černok te savjetnik župana Jovan Ajduković

 Nakon sastanka održani su i poslovni susreti gospodarstvenika iz Općine Stara Pazova i gospodarstvenika sa područja Vukovarsko-srijemske županije. Sa područja Stare Pazove bilo je nazočno 7 gospodarstvenika, a sa područja Vukovarsko-srijemske županije 5.