Vrijeme održavanja: 24.06.2016.

Hrvatska gospodarska komora – Predstavništvo u Ruskoj Federaciji surađuje s brojnim poslovnim i državnim subjektima u Ruskoj Federaciji

Suradnja s Trgovinsko-industrijskom komorom Ruske Federacije

Tijekom 2017. i 2018. godine nastavljena je suradnja s Trgovinsko-industrijskom komorom Ruske Federacije, a redovitim kontaktom osigurana je pomoć hrvatskim tvrtkama pri sudjelovanju na brojnim međunarodnim poslovnim sajmovima održanim na području RF te podrška pri organizaciji sastanaka s potencijalnim ruskim poslovnim partnerima. Nakon suorganizacije Rusko-hrvatskog gospodarskog foruma (Moskva, 19. listopada 2017.), u tijeku su pripreme organizacije uzvratnog Hrvatsko-ruskog gospodarskog foruma, koji se planira tijekom 2018. godine u Zagrebu.

Također, na temelju potpisanog Sporazuma o suradnji između regionalnih komora Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije i HGK nastavljena je uspješna suradnja, osobito u osiguranju izravnih kontakata s ruskim poduzetnicima i hrvatskim tvrtkama zainteresiranim za suradnju i sudjelovanje na tržištu Jaroslavske oblasti, Kaluške oblasti, Samarske oblasti, Novosibirske oblasti i Kaljiningradske oblasti te tržišta grada Moskve, Sankt Peterburga i Vladimira.

Suradnja s Moskovskom asocijacijom poduzetnika (MAP)

Predstavništvo HGK u Moskvi usuglasilo je i parafiralo Sporazum između HGK i Moskovske asocijacije poduzetnika, koji je zaključen u okviru Rusko-hrvatskog gospodarskog foruma (Moskva, 17. veljače 2015. godine). Moskovska asocijacija poduzetnika (MAP) najstarija je i najznačajnija udruga poduzetnika Rusije koja djeluje u 51 regiji Ruske Federacije te ima svoje podružnice i predstavništva Udruge ne samo u ruskim regijama i zemljama CIS-a, već i u Africi (Maroko), Aziji (Kina, Vijetnam, Mongolija, Kambodža), Americi (Kuba, SAD: New York, New Jersey, Maryland, Delaware) u gradu Zürichu (Švicarska), a registrirani europski ogranak MAP-a EvroMEA djeluje u Europi, na Bliskom istoku i na Mediteranu. Suradnja HGK i MAP-a osigurava pristup poslovnim informacijama i lobističku podršku navedene asocijacije hrvatskim poslovnim subjektima te osigurava izravne poslovne kontakte zainteresiranim hrvatskim tvrtkama s tvrtkama članovima MAP-a.

Suradnja s Asocijacijom europskog businessa (AEB)

Na temelju preporuke Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji te podrške predstavnika hrvatskih tvrtki koje djeluju u Ruskoj Federaciji, direktor Predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Moskvi imenovan je za predstavnika RH u Council of National Representatives (CNR) – glavnom savjetodavnom tijelu Association of European Businesses (AEB). AEB je neovisna i nekomercijalna udruga koja okuplja i promiče interese više od 400 poduzeća i poduzetnika iz država članica EU i EFTA-e, koji imaju poslovne aktivnosti s Ruskom Federacijom i/ili u Ruskoj Federaciji. Uključivanje u rad AEB-a osigurava pristup poslovnim informacijama te lobističku podršku navedene asocijacije i našim poduzetnicima i tvrtkama koje djeluju u Ruskoj Federaciji. Na Skupštini AEB-a je u travnju 2017. godine potvrđeno imenovanje Jakova Despota u radu Savjeta nacionalnih predstavnika AEB-a za razdoblje od još dvije godine.

Suradnja s Asocijacijom ruskih banaka (ARB)

Predstavništvo HGK u Moskvi osigurava koordinaciju u organizaciji Bankarskog foruma banaka RF, koji se po šesti put zaredom održava u RH u organizaciji Udruženja ruskih banaka, HGK i Moskovske asocijacije poduzetnika te uz sudjelovanje Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije i podršku Veleposlanstva Ruske Federacije u RH. Udruženje ruskih banaka objedinjuje oko 80 posto ruskih bankarskih institucija, a na Forumu se očekuje sudjelovanje više od 50 predstavnika najvećih ruskih banaka te predstavnika financijskih institucija i regulatora RF te predstavnika investicijskih i građevinskih tvrtki i asocijacija Ruske Federacije i Republike Hrvatske.