Objavljeno: 07. 04. 2020. , Ažurirano: 07. 04. 2020.

Pandemija koronavirusa uzdrmala je domaće gospodarstvo, ali i još jednom dokazala da smo najsolidarniji kad je najteže. Odličan je primjer toga studentska inicijativa za proizvodnju zaštitnih vizira za hrvatske bolnice. Ideja jednog splitskog studenta u samo je nekoliko tjedana izrasla u nacionalnu akciju koja je ujedinila volontere, tvrtke i institucije diljem zemlje te na kraju završila serijskom proizvodnjom.

Hrvatski studentski zbor je prije 15-ak dana na svojoj Facebook stranici pozvao studente da se uključe u volontersku proizvodnju zaštitnih vizira koje će donirati medicinskom osoblju. U manje od 18 sati od objave akciji se priključilo 120 studenata i stotinjak 3D printera, a nekoliko je dana poslije više od 400 printera u 50-ak naših gradova izrađivalo vizire. Radilo se toliko da je počelo nestajati materijala za printanje, ali su inicijativu jako brzo prepoznale domaće tvrtke, uključile se u akciju i pomogle volonterima da se cijela priča podigne na višu razinu.

I Hrvatska gospodarska komora dala je svoj obol akciji povezujući studente s tvrtkama putem Udruženja tekstilne i odjevne industrije HGK. Pozamanterija - MTČ i Odjeća donirale su elastične trake potrebne za dovršavanje vizira i tako se pridružile kompanijama poput Ericssona Nikole Tesle, Saponije i AD Plastika koje su također dale svoj doprinos.

„Veseli nas što smo i mi mogli biti kotačić u ovoj lijepoj priči koja je pokazala da imamo gospodarstvo koje se brzo prilagođava novonastaloj situaciji, ali i da ga krasi veliko srce i osjećaj društvene odgovornosti. Brza je reakcija naših tvrtki snažna poruka da ćemo preživjeti pandemiju i iz nje izići jači, a studenti koji su sve pokrenuli jamstvo su svijetle budućnosti“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

Od početka inicijative već je nekoliko tisuća vizira otpremljeno u bolnice od Splita do Zagreba, a sada će volonteri prepustiti posao AD Plastiku koji će proizvesti i donirati 50.000 komada diljem Hrvatske kako bi naše medicinsko osoblje moglo i dalje sigurno raditi svoj posao.