Vrijeme održavanja: 21.02.2020.

Objavljeno: 24. 02. 2020. , Ažurirano: 24. 02. 2020.

Strukovna grupacija posrednika u prometu nekretnina održala je 21. veljače u Županijskoj komori Split svoju 11. sjednicu, na kojoj su članice informirane o zaključcima sa sedme sjednice Vijeća Udruženja poslovanja nekretninama HGK, održane 11. veljače.

Predsjednica Grupacije Jasminka Biliškov i zamjenici predsjednice Marko Plazonja i Anita Buškulić predstavili su bitne prijedloge povezane s izmjenom i dopunom Zakona o posredovanju u prometu nekretnina, posebno dopunu koja se odnosi na omogućavanja rada umirovljenicima kao licenciranim agentima posredovanja u prometu nekretnina na četiri sata. Nazočni su se složili da je nužno u Zakon o posredovanju u prometu nekretnina uvrstiti klauzulu kojom će se HGK dati ovlast brisanja iz Registra posrednika u prometu nekretnina onih agencija koje ne dostave jednom godišnje potrebnu dokumentaciju koja potvrđuje da su zadovoljeni svi uvjeti za rad, čime bi se utjecalo na smanjenje nelojalne konkurencije. Isti bi podatak trebao biti koristan i Državnom inspektoratu pri nadzoru neregistriranih djelatnosti.

Dogovorena je suradnja sa Zemljišno-knjižnim odjelom Općinskog suda u Splitu u vezi s brzinom rješavanja predmeta i uknjižbe vlasništva.

Poslovna tajnica Grupacije Ines Budrović izvijestila je o stanju tržišta nekretnina u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na Splitsko-dalmatinsku županiju, u kojoj je primjetan sve veći raskorak između tražene i realizirane cijene nekretnina.

Na sjednici je zaključeno da treba kontinuirano raditi i ustrajati na pitanjima od zajedničkog interesa za posrednike u prometu nekretnina na županijskoj i nacionalnoj razini, posebno u obliku iznesenih prijedloga za izmjene i dopune resornog zakona, borbi s nelojalnom konkurencijom, odnosno suzbijanju rada ilegalnih agencija za nekretnine te stalnom osvještavanju javnosti o potrebi valorizacije rada ovlaštenih agencija za nekretnine.