Objavljeno: 10. 12. 2021. , Ažurirano: 11. 04. 2022.


Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj je osnovan s ciljem jačanja inovacijskog potencijala gospodarstva Vukovarsko-srijemske županije. Vizija je promicati i poticati bioekonomiju kroz pametno i održivo korištenje prirodnih potencijala.

U okviru projekta GreenCBC opremljen je Zeleni laboratorij u Vinkovcima, putem kojega će Centar kompetencija nastaviti jačati dionike u bioekonomiji te doprinositi zelenoj tranziciji i digitalnoj transformaciji gospodarstva.

Zeleni laboratorij namijenjen je malim i srednjim poduzetnicima, nezaposlenima, start-upovima, učenicima, studentima, profesorima, znanstvenicima, istraživačima i inovatorima. Omogućit će svojim korisnicima korištenje zelenih tehnologija za stvaranje novih proizvoda visoke dodane vrijednosti uz održivo korištenje sirovine te pametno i održivo korištenje prirodnih potencijala. Korisnici centra moći će se poslužiti lakirnicom, UV Led printerom širokog formata te strojem za graviranje i rezanje prirodnih materijala poput drva prilikom razvoja vlastitih proizvoda.

Edukacije


S ciljem boljeg razumijevanja umrežavanja u održivom gospodarskom razvoju, kao i razumijevanja svih potrebnih preduvjeta za uspostavu klastera u sklopu projekta organizirana su i dva seta edukacija. Razumijevanje klasterskog pristupa i njegov razvoj trebali bi izravno pridonijeti konkurentnosti u programskom području jer će osigurati modele za stvaranje finalnih proizvoda visoke dodane vrijednosti do kojih dolazi kroz održivu suradnju istraživačkih institucija, industrije i javnog sektora.

Zbog ograničenja izazvanih COVID-19, obuka će biti usmjerena na lokalne predstavnike ciljnih skupina dok će ostali zainteresirani edukaciju moći pratiti putem online alata.

20. prosinca, edukacija: Istraživanje tržišta – Nakon završene edukacije polaznici bi trebali bolje razumjeti osnovne metode u istraživanju tržišta u održivom gospodarskom razvoju.

21. prosinca, edukacija: Razvoj klastera – Edukacija bi trebala doprinijeti boljem razumijevanju klasterskog pristupa u održivom gospodarskom razvoju, kao i razumijevanju svih potrebnih preduvjeta za uspostavu klastera. Više o samoj edukaciji možete pronaći na mrežnim stranicama cekom.hr i na stranici projekta greencbc.eu.

 

Osnovne informacije o projektu:


Program: Interreg – IPA CBC Program Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.

Vodeći partner: Hrvatska gospodarska komora

  • Partneri:
  • Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj iz Hrvatske
  • Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis iz Crne Gore
  • Udruženje za razvoj Nerda iz Bosne i Hercegovine

Ukupna vrijednost projekta: 680.529,23 eura

Proračun CEKOM-a: 192.175,20 eura

Trajanje projekta: 1. rujna 2020. – 31. kolovoza 2022.

Više informacija o Interreg IPA programu prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. možete pronaći na POVEZNICI

Projekt je sufinanciran sredstvima ERDF-a i IPA II fondova Europske unije.

logo projekta.jpg