Objavljeno: 16. 07. 2021. , Ažurirano: 16. 07. 2021.

Stožer civilne zaštite RH donio je 14. srpnja Odluku o izmjenama i dopunama Odluke vezane za okupljanja kojom se reguliraju i ujednačavaju pravila održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija, kinoprojekcija te izložbi na nacionalnoj razini. Navedenim izmjenama osigurava se jednaki položaj svih organizatora profesionalnih kulturno umjetničkih programa u RH, neovisno o mjestu održavanja događanja. Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ne mogu propisivati strože epidemiološke mjere od onih propisanih Odlukom Stožera civilne zaštite RH.

Uvjeti održavanja profesionalnih kulturno umjetničkih programa koji su propisani Odlukom Stožera CZ, ostaju i dalje na snazi, do 31. srpnja.

Tako je moguće organiziranje događanja na kojima isključivo sudjeluju osobe (posjetitelji, izvođači i osoblje) koje posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu o cijepljenju, testiranju i/ili preboljenju bolesti COVID-19. Spomenuta će događanja biti u potpunosti izuzeta od primjene epidemioloških ograničenja, koja se inače primjenjuju na okupljanja većeg broja ljudi, a koja podrazumijevaju obvezu nošenja maski, pridržavanje fizičke udaljenosti, propisani broj prisutnih osoba i slično.

Organizatori takvih događanja obvezni su nadležnoj županijskoj službi civilne zaštite, najkasnije 3 dana prije okupljanja, putem elektroničke pošte županijskih centara 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja u kojoj se navodi mjesto, vrijeme i okvirni broj osoba koje će biti prisutne. Pritom se preporučuje da organizatori događanja, u svrhu evidencije i promocije održavanja okupljanja, dostave obavijest o održavanju i putem sustava okupljanja.hr.

Uz navedena događanja bez ograničenja, ostaju i dalje vrijediti ograničenja propisana važećim odlukama i preporukama koja se odnose na održavanje profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija na kojima prisutne osobe nisu dužne predočiti EU digitalne COVID potvrde a koja je moguće organizirati isključivo uz sjedeća mjesta i predočenje ulaznice.

Organizatori spomenutih događanja, koji očekuju dolazak više od 100 posjetitelja, obvezni su dostaviti obavijest o održavanju okupljanja putem sustava okupljanja.hr koja će biti proslijeđena nadležnoj županijskoj službi civilne zaštite putem županijskih centara 112.

Ostala ograničenja koja se tiču takvih događanja propisana su Preporukama za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija, koju možete pronaći OVDJE.