Izvor: HGK

Standardi sigurnosti hrane sve zahtjevniji, prehrambenu industriju čeka prilagodba


Objavljeno: 16. 05. 2023. , Ažurirano: 16. 05. 2023.


Hrvatska ima najviše standarde sigurnosti hrane, poručeno je sa 16. konferencije o sigurnosti i kvaliteti hrane, koja se u organizaciji Sektora za poljoprivredu HGK i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zdravstva i Državnog inspektorata održava u Opatiji.

Hrvatska prehrambena industrija, osim što je izložena snažnoj konkurenciji i drastičnom rastu inputa, posebice energije, nalazi se pred brojnim izazovima.

"EU standardi sve su rigorozniji, a prilagodbe i nove investicije bit će neophodne zbog vrlo ambicioznog Zelenog plana i Strategije od polja do stola koji donose nova pravila oko sigurnosti hrane, marketinških standarda i uređenja tržišta, zdravlja i dobrobiti životinja, biljnog zdravstva, a posebno zaštite okoliša pri čemu će za prehrambenu industriju poseban izazov predstavljati prilagodba ambalaže", istaknuo je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam na otvaranju Konferencije.

konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane _kovacevic.jpg

Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam ; Izvor: HGK

 

Ministarstvo poljoprivrede je aktivno na području sigurnosti i kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te je samo godinu dana nakon što je EU usvojila novi pristup o sigurnosti hrane, isto učinila i Hrvatska kroz Zakon o hrani. Dvije godine kasnije sve subjekte u poslovanju s hranom objedinila je i na jedno mjesto okupila HGK na platformi Konferencije o sigurnosti i kvaliteti hrane koja je značajno pridonijela u podizanju svijesti upravljanja rizicima u prehrambenom lancu. Ozbiljni incidenti povezani s prijevarama u sustavu sigurnosti hrane, signalizirali su potrebu za poduzimanje dodatnih mjera i aktivnosti.

Mladen Pavic -132.jpg

Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede ; Izvor: HGK

"Kao nikada do sada, promišljamo i djelujemo u cilju proizvodnje sigurne i kvalitetne hrane. Danas se ponosimo našom prehrambenom industrijom, perjanicom gospodarstva te posebno ističemo zaštitu 42 poljoprivredna i prehrambena proizvoda, čiji je naziv registriran na razini cijele EU. U cilju još jačeg isticanja i pozicioniranja domaćih kvalitetnih proizvoda uspostavljen je dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete Dokazana kvaliteta. Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi koji nose ovaj znak potrošaču jamče da kupuje domaći proizvod dodane vrijednosti", kazao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić.

konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane 093 (004).jpg

Andrija Mikulić, glavni državni inspektor ; Izvor: HGK

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić izjavio je da su sve zahtjevnije rastuće tržište, te potreba za stalnim inovacijama i unaprjeđenjem proizvoda, samo neki od izazova s kojima se svakodnevno u postupku proizvodnje, distribucije i usluživanja hrane susreću subjekti u poslovanju s hranom. Istovremeno, navedeno predstavlja i izazov za inspekcijska tijela koja trebaju prilagoditi način rada i sustav kontrole promjenama na ovom izuzetno dinamičnom i propulzivnom tržištu.

"Naša zadaća je prepoznati opasnost i rizik te donijeti odluku o poduzimaju svih aktivnosti uključujući i odluku o proglašenju krize, kako bi se učinkovito i brzo djelovalo u cilju zaštite zdravlja ljudi", rekao je Mikulić.
Krize na globalnim tržištima, uzrokovane pandemijom i ratom u Ukrajini, odrazile su se i na poslovanje prehrambene industrije. S druge strane, sve snažnija konkurencija, kao i preferencije modernih potrošača, dodatni su izazovi za domaće proizvođače.

"Rast ulaznih troškova, poremećaji u opskrbnim lancima, nedostatak radne snage, ali i nedostatna proizvodnja lokalne sirovine glavni su izazovi domaće prehrambene industrije. Istovremeno, promjene u ponašanju potrošača, koji uslijed gospodarske nesigurnosti kupuju manje te traže još bolji omjer cijene i kvalitete, doprinosi složenosti uvjeta u kojima danas posluju proizvođači hrane", rekao je Goran Nidogon, zamjenik predsjednice Udruženja prehrambeno prerađivačke industrije HGK i direktor Kvalitete Dukata, te dodaje da je zadaća svih osigurati prosperitetnu budućnost domaće prehrambene industrije, postavljajući najviše standarde kvalitete i sigurnosti hrane te istovremeno voditi brigu o željama i potrebama potrošača.

Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane 049 (002).jpg

 Izvor: HGK

Ines Bertinovec, direktorica razvoja PIK Vrbovca,  naglasila je da tvrtka kontinuirano prati trendove i  potrošačima uvijek nudi proizvode kojima odgovaraju na njihove potrebe te da upravo na taj način potvrđuju poziciju lidera s aspekta inovacija.

"Konferencija poput ove od izuzetne je važnosti jer svi na jednom mjestu možemo razmijeniti svoja iskustva i raspraviti aktualne teme o osiguranju kvalitete i sigurnosti hrane",  zaključila je Bertinovec.

Moglo bi vas zanimati...

Forum: Italija je naš prirodni gospodarski...

Pročitaj više

UPOZORENJE PODUZETNICIMA - upis u neobvezujući...

Pročitaj više

Burilović: Ulazimo u novo razdoblje gospodarskih...

Pročitaj više

Završena prva Akademija Budućnost upravljanja HGK...

Pročitaj više

Ova stranica upotrebljava kolačiće

Nužni
Funkcionalni
Statistički

Na ovoj mrežnoj stranci koriste se kolačići. Molimo Vas da pročitate Obavijest o kolačićima.