Vrijeme održavanja: 20.04.2018.

Radionica o prednostima arbitražnog rješavanja sporova održana je 20. travnja u Županijskoj komori Rijeka, a organizirali su je Hrvatska gospodarska komora – Stalno arbitražno sudište i Hrvatska odvjetnička komora (HOK).

Mihajlo Dika, počasni predsjednik Sudišta i arbitar, nazočne je uvodno informirao o općoj definiciji arbitraže, odnosno prednostima arbitraže u odnosu na državne sudove, prije svega ističući kratkotrajnost vođenja sporova i kvalitetu donešenih pravorijeka naših arbitara.

Tin Matić, odvjetnik iz Zagreba, upoznao je pristune o ulozi odvjetnika u arbitraži te odvjetničkim troškovima. Troškovi arbitražnog postupka regulirani su Zakonom o arbitraži, Pravilnikom o arbitraži Stalnog arbitražnog sudišta pri HGK, odnosno tzv. Zagrebačka pravila, Odlukom o troškovima u postupcima arbitraže i Zakonom o parničnom postupku. Također je istaknuto kako se troškovi zastupanja definiraju odvjetničkom tarifom Hrvatske odvjetničke komore.

O arbitražnim postupcima u praksi Sudišta govorila je Andreja Čavlina, tajnica Stalnog arbitražnog sudišta pri HGK. Informirala je o samom tijeku arbitražnog postupka, ulozi Sudišta u postupku te troškovima arbitraže. Predstavila je razne podatke i statistike iz prakse, te time dala kompletnu sliku stanja arbitraže i arbitražnih postupka.

Na radionici, na kojoj su bili predstavnici trgovačkih društava, jedinica lokalne samouprave, odvjetnici i ostali zainteresirani subjekti, iskazano je veliko zanimanje za arbitražno rješavanjem sporova.