Aktivnosti Udruženja


SLUŽBENE ISKAZNICE HGK

Obavještavamo Vas da je temeljem novog članka 42.a Sudskog registra, Hrvatska gospodarska komora ovlaštena izdavati službene iskaznice pravnicima zaposlenim u članicama HGK.   

Sadržaj članka 42.a glasi; 

  • (1) Službenik pravosudne policije ili drugi ovlašteni službenik odnosno namještenik u sudu utvrđuju razloge dolaska i identitet stranaka i drugih osoba koje dolaze u sud. Službenik pravosudne policije ovlašten je poduzeti pregled osoba i njihovih stvari sukladno posebnim propisima.
  • (2) Odvjetnici, odvjetnički vježbenici, javni bilježnici, javnobilježnički prisjednici, javnobilježnički savjetnici, javnobilježnički vježbenici, stalni sudski vještaci, stečajni upravitelji, povjerenici i drugi sudionici u postupku koji posjeduju valjane službene identifikacijske iskaznice, pravni zastupnici nositelji generalnih punomoći za zastupanje pred sudovima i punomoćnici po zaposlenju koji posjeduju valjane službene iskaznice Hrvatske gospodarske komore mogu ulaziti u sud bez prethodnog pregleda iz stavka 1. ovog članka, ali su na zahtjev dužne pokazati službenu iskaznicu. 

Pozivamo sve članove Udruženja pravnika zaposlenih u članicama HGK da nam dostave fotografiju u zadanoj rezoluciju (navedenoj na obrascu) i ispune niže zadani online obrazac potreban za izdavanje službene iskaznice.

Obrazac br.1. možete preuzeti i u PDF formatu  ovdje.

Obrazac za dostavu podataka o pravnicima zaposlenim u članicama HGK

Napomena; ako ne vidite obrazac i koristite preglednik Internet Explorer, lijepo vas molimo da istu ovu stranicu otvorite u drugom browseru, poput MS Edgea, Mozille Firefoxa ili Chromea te popunite obrazac. Ispričavamo se zbog neugodnosti i radimo na njenom žurnom otklanjanju.

 

SJEDNICA UDRUŽENJA PRAVNIKA ČLANICA HGK

3. prosinca 2019. održana je sjednica Udruženja pravnika članica HGK. Na sjednici je predsjednica Udruženja izvijestila o aktivnostima Udruženja u prethodnom razdoblju te o planovima aktivnosti u 2020. godini. Za novu tajnicu Udruženja izabrana je Maja Mance, mag.iur., stručna suradnica u Stalnom arbitražnom sudištu.

SASTANAK S MINISTROM PRAVOSUĐA

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković sastao se 27. studenoga 2017. godine s predstavnicama Udruženja pravnika članica HGK.

Svrha je sastanaka bila predstaviti Udruženje, upoznati ministra s poteškoćama s kojima se članovi Udruženja svakodnevno susreću, koje im otežavaju rad i opterećuju troškove poslovanja članica HGK (npr. radno vrijeme za ulazak pravnika zaposlenih u trgovačkim društvima u zemljišnoknjižni odjel Općinskog građanskog suda u Zagrebu, način kontrole ulaska pravnika zaposlenih u trgovačkim društvima u sudove i sl.).  Ministar je upoznat i s problemom kod zastupanja, tj. da pravnici zaposleni u matičnom društvu ne mogu zastupati svoja povezana društva, a predstavljeni su mu i razlozi za uključivanje članova Udruženja – trgovačkih društava u postupak elektroničke komunikacije sa sudovima odnosno mogućnost dodjeljivanja certificirane e-adrese članovima Udruženja – trgovačkim društvima.

Tijekom sastanka provedena je i rasprava o mogućnosti priznavanja troškova zastupanja kada u sporovima trgovačko društvo zastupaju pravnici zaposleni u njima.

 

PISMO UPUĆENO MINISTRU PRAVOSUĐA

U nastavku donosimo pismo koje je Udruženje pravnika članica HGK, nakon održanog sastanka u Ministarstvu pravosuđa, poslalo ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću. Na sastanku je navedeno nekoliko prijedloga za reguliranje položaja pravnika u gospodarstvu.

 

DOPUNA RADNOG VREMENA ZEMLJIŠNOKNJIŽNOG ODJELA OPĆINSKOG GRAĐANSKOG SUDA U ZAGREBU

Nakon pisma Udruženja pravnika članica HGK upućenog ministru pravosuđa dopunjeno je radno vrijeme za primanje stranaka na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu tako da zemljišnoknjižni odjel imenovanog Suda prima pravnike zaposlene u trgovačkim društvima u isto radno vrijeme kao i odvjetnike, sudske vještake, geodete i javne bilježnike.

U odnosu na način identifikacije pri ulasku u zgradu suda i dalje je na snazi odredba članka 20., st. 2. Kućnog reda Općinskog građanskog suda:

"Sudski uposlenici, odvjetnici i sudski vještaci koji posjeduju valjane službene identifikacijske iskaznice te pravni zastupnici nositelji generalnih punomoći za zastupanje pred sudovima, mogu ulaziti u sud bez prethodne sigurnosne provjere."

Vjerujemo da će i ova odredba Kućnog reda biti uskoro dopunjena.