Vrijeme održavanja: 07.12.2017. - 08.12.2017.

"Kvaliteta rada Stalnog arbitražnog sudišta potvrđena je time što još niti jedna njegova odluka nije bila poništena pred sudovima, a kada je to bilo potrebno, iste te odluke su uspješno priznavane i izvršavane u inozemstvu", istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović, otvarajući međunarodno savjetovanje 25. Hrvatski arbitražni dani u HGK, istaknuvši sigurnost u uspjeh i ovogodišnjeg izdanja savjetovanja s obzirom na izbor relevantnih tema, izbor priznatih stručnjaka kao govornika i njegovu učinkovitu organizaciju.

"U ime Vlade podržavam alternativno rješavanje sporova budući da svaki spor koji se tako riješi rasterećuje naše sudove, a i stranke su puno zadovoljnije jer si ne zatvaraju vrata i ostaju u korektnim odnosima", naglasio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, dodavši da je sporost naših sudova postala dio poslovne politike u negativnom smislu, a upravo taj problem pomaže riješiti Sudište.

DrazenBosnjakovic_800x450.JPG

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković; Izvor: HGK.

Izaslanik predsjednika Vrhovnog suda Jadranko Jug čestitao je na 25 godina održavanja ovog uglednog savjeta. "Vrhovni sud podržava provođenje arbitražnih postupaka kao alternativnog načina rješavanja sporova, posebno trgovačkih. Svjedoci smo porasta investicijskih arbitražnih sporova, što ukazuje na značaj arbitraža općenito", izjavio je Jug.

JadrankoJug_800x672.JPG

Izaslanik predsjednika Vrhovnog suda Jadranko Jug; Izvor: HGK.

Počasni predsjednik Stalnog arbitražnog sudišta HGK Mihajlo Dika govorio je o proteklih 25 godina Hrvatskih arbitražnih dana. "Nastojali smo stvoriti napredniji sustav rješavanja sporova, a sve to ne bi bilo moguće bez rada naših ljudi koji žive arbitražu i bez potpore HGK koja nam je od početka pomagala", kazao je Dika.

"Naš rad u okviru ovog sudišta sastojao se od više dijelova, unutar i izvan sudišta. Među nama ima puno stručnjaka i nastojali smo se dopunjavati u poslu, vagati argumente i na temelju toga donositi rješenja. Izvan sudišta publicirali smo o arbitražnom pravu, sudjelovali na seminarima i sastancima, a i dalje ćemo promicati arbitražno pravo u ime svih nas", naglasio je Krešimir Sajko sa Stalnog arbitražnog sudišta, inače profesor emeritus sa zagrebačkog Pravnog fakulteta. Upravo su Sajko i Dika, uz počasnog predsjednika SAS-a HGK Jakšu Barbića i člana arbitražnog sudišta HGK Miljenka Giunia, primili plakete kojima im se odalo priznanje za dosadašnji rad.

Sikiric_Barbic_Dika_Sajko_Giunio_800x450.JPG

Hrvoje Sikirić, Jakša Barbić, Mihajlo Dika, Krešimir Sajko i Miljenko Giunio; Izvor: HGK.

Član Međunarodne trgovačke komore iz Pariza Rolf Trittman održao je predavanje Najveći izazovi u međunarodnoj trgovačkoj arbitraži u sljedećih 25 godina. "Globalizacija će dovesti do veće potrebe za rješavanjem prekograničnih sporova, a glavna motivacija za arbitražu više neće biti niži troškovi već potreba za kvalitetnim i neutralnim rješenjem problema koji će biti globalno provedivo i priznato. Čeka nas evolucija u međunarodnoj arbitraži koja će biti pogonjena tehnologijom, odnosno stvarima poput sporova oko patenata, softvera i intelektualnog vlasništva, a sve veću ulogu trebale bi preuzeti nagodbe", pojasnio je Trittman, uz napomenu kako će sporovi biti sve kompleksniji te će se tražiti njihovo brzo rješavanje.

U sklopu panela o vođenju predmeta održana su tri predavanja uglednih međunarodnih stručnjaka. "Pravični postupak: Pogledi i tendencije s gledišta arbitražnog sustava" tema je koju je u svom izlaganju detaljnije predstavio Andrew Tetley iz odvjetničkog ureda ReedSmith. Istaknuo je važnost ubrzanih postupaka čiji broj konstantno raste i zapitao se dolazi li zbog brzine u pitanje kvaliteta i pravičnost samog procesa.

Philipp Habegger iz tvrtke Habegger Arbitration pričao je o strukturiranju i razdvajanju postupka te sumarnim odlukama. "Sve glasnije su kritike su da arbitraža košta previše i uzima previše vremena, a razlog tome je izbjegavanje rizika od strane odvjetnika i arbitara. Arbitri moraju biti robusniji kad se prilika ukaže i donositi konkretne odluke nakon što se dobro upoznaju s predmetom", kazao je Habegger.

Uloga arbitražne ustanove u arbitražnom postupku bila je u fokusu predavanja Jasnice Garašić s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Ona je detaljno analizirala specifične okolnosti u kojima arbitražna institucija igra važnu rolu prema tzv. Zagrebačkim pravilima i istaknula kako takvih pravila ima i u drugim zemljama. "Treba biti svjestan da ovlaštenja arbitražne institucije moraju biti jasna i fleksibilna. Naravno, jako je bitno čitavo pravno okruženje, a ne samo arbitražna institucija, zato moramo raditi na poboljšanju cjelokupnog pravnog sustava", poručila je Garašić.

U sklopu savjetovanja također je predstavljen i 24. broj godišnjaka Croatian Arbitration Yearbook.