Objavljeno: 04. 05. 2020. , Ažurirano: 05. 05. 2020.

Pandemija COVID-19 onemogućila je rad poduzetnicima i sudionicima u području sportsko-rekreacijskih djelatnosti budući da je odlukom Stožera civilne zaštite još od ožujka obustavljen rad teretana, sportskih centara, centara za fitness i rekreacijskih centara.

U razgovoru s predsjednicom HGK – Županijske komore Pula Jasnom Jaklin Majetić 30. travnja poduzetnici u ovom sektoru naveli su argumentirane zahtjeve kako bi se što prije omogućio početak rada cjelokupne sportsko-rekreacijske djelatnosti ili omogućilo obavljanje dijela usluga koje se obavljaju u ovim djelatnostima uz maksimalno poštovanje usuglašenih i dogovorenih sigurnosno-epidemioloških uvjeta. Riječ je o subjektima koji svoje poslovanje obavljaju u skladu sa Zakonom o sportu kao trgovačka društva, sportske udruge, društva ili klubovi, samostalna sportska djelatnost i sl.

Poslovni subjekti naglašavaju kako je sportsko-rekreacijska djelatnost usmjerena na vježbanje i sport kao oblik očuvanja i unaprjeđenja psihofizičkog zdravlja građana te čini jednu od najbitnijih sastavnica prevencije, ali i terapije brojnih bolesti i stanja, stoga je u uvjetima pandemije omogućavanje rada iznimno važno.

Morena Poglajen Carić iz pulske tvrtke Sunset Centar naglasila je kako poslovanje profesionalnih sportsko-rekreacijskih centara i u redovitim i uobičajenim okolnostima karakterizira visok stupanj higijenskih pravila, primjerice presvlačenje odjeće i obuće pri dolasku, redovito dezinficiranje opreme i rekvizita nakon svakog korištenja, ventiliranje prostora i dr. Sudionici u ovoj djelatnosti smatraju kako upravo zbog sigurnosnih i zdravstvenih uvjeta u kojima su higijenski uvjeti i dezinficiranje bili na visokoj razini i prije pandemije, ne postoje zapreke da se uz dodatne mjere i postupke za siguran rad, iznova omogući neometan rad. Također, mnogi centri provode individualne programe pa se aktivnosti mogu provoditi bez ikakvih ugroza i uz najviše mjere zaštite i opreza, zaključila je Poglajen Carić.

Uz detaljno razrađene mjere djelovanja u novim uvjetima, poduzetnici, među ostalim, predlažu i pridržavanja pravila o broju korisnika u jedinici vremena u zatvorenim prostorima (15 osoba na 100 četvornih metara površine, što osigurava razmak veći od 2 metra te maksimalne grupe od 8 polaznika ako je razmak među njima veći od 2 metra. Kod vježbanja na otvorenom bio bi prihvatljiv broj od 15 polaznika uz obavezan razmak minimalno 2 metra. Kod subjekata koji održavaju individualne terapije i rekreaciju bilo bi potrebno osigurati odvojen prostor za dvije osobe uz osiguranje razmaka od 2 metra i korištenje zaštitne opreme.

Poslovanje sportsko-rekreacijskih djelatnosti karakterizira smanjen intenzitet aktivnosti u ljetnim mjesecima, stoga je vrlo bitno omogućiti im nastavak rada u sljedeća dva mjeseca kako bi se pružila mogućnost da se dijelom konsolidira poslovanje i smanje neizbježni gubici. U tom smislu posebno bi pomoglo dulje korištenje potpora za očuvanje radnih mjesta te povoljniji uvjeti korištenja kreditnih sredstava, zaključeno je u razgovoru s predsjednicom HGK – ŽK Pula koja je podržala zahtjeve fitness-zajednice odnosno sportsko-rekreacijskih djelatnosti.