Vrijeme održavanja: 26.09.2016. - 28.09.2016.

Objavljeno: 22. 09. 2016. , Ažurirano: 30. 09. 2016.

Panel-rasprava o SEPA standardima u RH, o izazovima i rezultatima implementacije SEPA standarda u RH te aktivnostima, s ciljem promocije ovih standarda, održana je jučer u okviru međunarodne konferencije o tehnologijama, normama i primjeni kartica i uređaja u financijskim, trgovačkim i drugim djelatnostima – SmartCard 2016, koja se već sedamnaesti put održava u Opatiji.

"Uvođenjem ovih standarda nekoliko mjeseci prije zadanog roka, Hrvatska nije samo ispunila svoju regulatornu obvezu za provođenje međubankovnih platnih naloga u eurima, već je ta pravila i standarde primijenila i na plaćanja u kunama. Stoga je opseg prilagodbi bio mnogo veći nego kod ostalih članica EU", istaknula je direktorica Sektora financijskih i elektroničkih usluga u Financijskoj agenciji Marijana Gašpert. Dodaje da velika količina promjena i moguće posljedice povlače za sobom i visoke rizike o kojima je bilo potrebno voditi računa. Projekt je uspješno obavljen i SEPA kreditni transfer je implementiran u RH. "Klijenti su poduprli sve promjene, usvojili nova pravila i iz novih mogućnosti prepoznali nove poslovne prilike", kazala je Gašpert ta dodala kako je na strani infrastrukture s radom počela nacionalna komponenta platnog sustava za namiru platnih transakcija u eurima TARGET2-HR, kao i novi sustav za obračun međubankovnih transakcija: Nacionalni klirinški sustav (NKS) za kune i EuroNKS za euro.

Gordana Bolanča, tehnolog-ekspert za poslove platnog prometa u Financijskog agenciji i član Operativne grupe za SEPA kreditne transfere u Hrvatskoj govorila je o počecima SEPA projekta, o pripremama na SEPA migraciju i prilagodbama koje su napravljene da bi se olakšala SEPA migracija te izazovima s kojima su se susreli klijenti prilikom implementacije.

"Hrvatski SEPA forum (HSF) organizirao je 55 radionica širom Hrvatske, tiskan je SEPA letak u 100.000 primjeraka, održane su prezentacije na stručnim konferencijama, a SEPA newsletter je putem mreže županijskih komora i sektora HGK distribuiran gospodarstvenicima," rekla je pomoćnica direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK te poslovna tajnica HSF Vanja Dominović, osvrnuvši se na aktivnosti koje je organizirao HSF kako bi se korisnici platnih usluga, ali i šira javnost, upoznali s promjenama koje SEPA donosi.

Voditeljica razvoja transakcijskih proizvoda za poslovne subjekte u Zagrebačkoj banci i članica Operativne grupe za SEPA kreditne transfere u Hrvatskoj Svetlana Tolnauer te koordinatorica za transakcijsko poslovanje u Sektoru građanstva Erste&Steiermärkische banke Jasminka Kovarik, istaknule su da su za primjenu SEPA pravila u nacionalnom platnom prometu bile potrebne značajne promjene u informacijskom sustavu banke, a samim time i dodatni resursi te izvrsna organizacija rada. Dodatni izazov predstavljalo je upoznavanje klijenata banaka sa svim promjenama, a potom i njihovo navikavanje na novi sustav. "Ovo je velik i uspješan projekt, rezultat zajedničkoga predanog rada svih hrvatskih financijskih institucija uz potporu regulatora, sa zajedničkom vizijom jedinstvenog, standardiziranoga sustava koji će biti jednostavan za korištenje, učinkovit i pouzdan", kazala je savjetnica u Hrvatskoj udruzi banaka Sandra Ruso. Član Operativne Grupe za SEPA Direct Debit u Hrvatskoj Zdenko Rupnik predstavio je SEPA izravna terećenja u Hrvatskoj kao novi instrument za plaćanje ponavljajućih usluga.