Vrijeme održavanja: 26.09.2016. - 28.09.2016.

Objavljeno: 22. 09. 2016. , Ažurirano: 26. 09. 2016.

"U Hrvatskoj je na kraju lipnja ove godine bilo 8,8 milijuna kreditnih i debitnih kartica, a u posljednjih godinu dana broj kartica je povećan za 1,2%," rekla je pomoćnica direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Vanja Dominović prvog dana Međunarodne konferencije o tehnologijama, normama i primjeni kartica i uređaja u financijskim, trgovačkim i drugim djelatnostima SmartCard 2016

Prema podacima HGK najveći udio i dalje čine debitne kartice banaka, a udio pametnih kartica je 94%. Broj bankomata je porastao za 4%, a EFT POS terminala za 2%.

Savjetnica u Hrvatskoj narodnoj banci Zrinka Petroci predstavila je podatke o platnim karticama i kartičnim transakcijama u 2015. godini. "Najveći broj bankomata na sto tisuća stanovnika je u Istarskoj županiji, njih 180, dok je njih najmanje u Brodsko-posavskoj županiji, svega 53," rekla je Petroci. U Hrvatskoj je u 2015. bilo 35.647 poslovnih subjekata kod kojih je omogućeno plaćanje karticama, 11,4% od ukupnog broja poslovnih subjekata. Petroci ističe da je kod EFT POS terminala uočen trend zamjene kontaktnih s kontaktno-beskontaktnim. U 2015. po jednoj aktivnoj kartici realizirano je prosječno sedam platnih transakcija mjesečno.

ZrinkaPetroci_600x399.JPG

Savjetnica u Hrvatskoj narodnoj banci Zrinka Petroci.

"Puno je prostora za daljnji razvoj kartičnih plaćanja, a tehnologija će to omogućiti," rekao je Damir Hozdić iz MasterCarda te naglasio kako trenutačna rješenja omogućuju i sigurnost i jednostavnost korištenja. Robert Kajić iz Austria Carda predstavio je najnovije projekte koje je razvio Austria Card. Osvrnuo se i na trend kombiniranja različitih funkcija u jednoj kartici, koji je prisutan u zemljama u kojima za takva rješenja postoji interes

Međunarodna konferencija o tehnologijama, normama i primjeni kartica i uređaja u financijskim, trgovačkim i drugim djelatnostima SmartCard 2016. u organizaciji tvrtke Case iz Rijeke te u suorganizaciji Hrvatske gospodarske komore i Zagrebačke banke počela je danas u Opatiji, a trajat će do 28. rujna 2016. Konferencija je i ove godine okupila više od dvjesto sudionika, predstavnika domaćih i stranih proizvođača kartica, opreme i rješenja za kartice, banaka, kartičnih kuća, informatičkih kuća, FINAe, HNB-a te drugih institucija i medija.