Vrijeme održavanja: 04.10.2016.

Regionalno povezivanje i suradnja institucija

Objavljeno: 05. 10. 2016. , Ažurirano: 06. 10. 2016.

Predsjednik ŽK Rijeka Vidoje Vujić (sa suradnicima) sastao se 4. listopada u ŽK Rijeka sa slovenskim izaslanstvom koje je predvodio ministar Gorazd Žmavc u ime Ureda Vlade Republike Slovenije. Vujić je u uvodnoj riječi istaknuo potrebu za povezivanjem na svim razinama, od akademske zajednice do gospodarstva, malih i srednjih tvrtki te je naglasio značaj dosadašnje bilateralne suradnje, regionalnih projekata između PGŽ i slovenskih regija. Izrazio je želju da se zajednički aplicira na trenutno otvorene natječaje, da se surađuje na razvijanju projektnih ideja te da se nastavi daljnja suradnja na zajedničkim EU projektima, u skladu s natječajima čije se objavljivanje očekuje u narednom periodu.

Ministar Žmavc iskazao je značajan interes za jačanje regionalne suradnje te je govorio o postojećim vidovima suradnje koje Slovenija ima, primjerice, s Italijom, tamošnjom regijom Furlanijom  i austrijskom Koruškom u kojima živi značajan broj Slovenaca. Najavio je širenje te regionalne gospodarske suradnje s njemačkom saveznom pokrajinom Bavarskom te je istaknuo da su manjine dobar most u jačem regionalnom povezivanju.

Profesori Mario Plenković i Vlasta Kučiš bili su u pratnji ministra Žmavca te su također zaključili da je upravo suradnja među sveučilišnim zajednicama dobra prethodnica i ishodište gospodarske suradnje.

Susret je potvrdio potrebu povezivanja u zajedničkim projektima koji se financiraju iz fondova Europske unije, posebice radi mogućnosti većeg broja uključenih partnera, što uvećava mogućnosti za dobivanje sredstava. Naglasili su važnost infrastrukturnih projekata i projekata bolje prometne povezanosti koje smatraju temeljima za daljnje jačanje gospodarske suradnje.

Vujić je prihvatio prijedlog ministra Gorazda Žmavca i tajnika ministrova Kabineta Aleksandre Pivec za potpisivanje Sporazuma o suradnji sa Štajerskom gospodarskom komorom kao značajnim temeljem za buduću gospodarsku suradnju.