Vrijeme održavanja: 14.11.2017.

Predstavljena međunarodna norma za suzbijanje podmićivanja

Objavljeno: 25. 10. 2017. , Ažurirano: 14. 11. 2017.

"Mito i korupcija ugrožavaju etičnost poslovanja svake kompanije, a ujedno pojačavaju njezinu vidljivost u negativnome smislu na tržištu. Potrebno je informirati i bolje upoznati sve zainteresirane strane o sadržaju, zahtjevima i implementaciji norme ISO 37001:2016, značajne za sve koji odluče biti korak ispred, biti bolje i više vidljivi prema kriterijima koje ova norma nalaže", istaknula je voditeljica Odjela za upravljanje kvalitetom HGK Nevenka Gašparac u sklopu 144. tribine ISO Forum Croaticum gdje je predstavljena međunarodna norma ISO 37001:2016 za uspostavu, provođenje i održavanje sustava za suzbijanje podmićivanja. Gašparac je dodala da je ovo jedna u nizu tema vezanih uz antikorupciju o kojima će biti riječi tijekom 2018. godine na tribinama ISO Forum Croaticum.

ZoricaPalac_800x675.JPG

Zorica Palac; Izvor: HGK.

Ovlaštena revizorica, članica Hrvatske revizorske komore i Udruge certificiranih istražitelja prijevara (ACFE) te menadžerica u Odjelu za istrage prijevara Ernst &Younga Zorica Palac predstavila je rezultate jednoga od globalnih istraživanja koji naglašavaju relevantnost i važnost teme suzbijanja korupcije i podmićivanja. "Anketa o prijevari i korupciji, provedena krajem 2016. i početkom 2017. godine u 41 zemlji europskoga područja, prikazala je percepciju ispitanika u kompanijama, sektorima te industrijama o pitanjima podmićivanja i korupcije. Ispitanici u tvrtkama iskazali su zadovoljstvo snažnijim stavovima regulatora o suzbijanju korupcije, što pozitivno utječe na kompanije. Pokazala se i važnost efikasnosti menadžmenta u komunikaciji, postavljanja prema korupciji i slanja poruka da se takvo ponašanje neće tolerirati. Ispitivanje je pokazalo i da organizacije trebaju poraditi na zviždačkim linijama, a ako žele kvalitetno odgovoriti na izazove, moraju razvijati kvalitetne programe i treninge vezane uz zaposlenike", navela je Palac.

Skupna_ISO_Podmicivanje_800x533.JPG

Publika tribine; Izvor: HGK.

Međunarodna norma ISO 37001:2016 objavljena je u listopadu 2016. godine te se sastoji od glavnoga dijela norme koji sadrži zahtjeve i informativnoga aneksa A koji sadrži smjernice. "Prednost ove norme je u tome što se može koristi zasebno ili integrirano sa zahtjevima normi drugih sustava upravljanja i drugim smjernicama. Norma se isključivo primjenjuje na podmićivanje i ne obuhvaća pitanja prijevara i pranja novca", istaknuo je Dejan Grahovac, rukovoditelj razvoja, poslovanja, certifikacije i treninga u Bureau Veritas Croatia.

"Najvažniji alat sustava za suzbijanje podmićivanja u kontekstu organizacije je procjena rizika podmićivanja. U vođenju je to funkcija za suzbijanje podmićivanja i delegirano donošenje odluka, a kod resursa proces zapošljavanja. U provedbi to su operativno planiranje i nadzor, dubinska analiza, financijske i nefinancijske mjere, primjena mjera i opredjeljenja za suzbijanje podmićivanja, definiranje procedura kod darova, gostoprimstva, donacija i slično, upravljanje primjerenošću mjera za suzbijanje podmićivanja te istraživanje i obrada podmićivanja. Nema apsolutne sigurnosti, no imamo dosta alata kako bismo došli do razine koju želimo postići", rekao je Grahovac.