Vrijeme održavanja: 28.10.2020.

Objavljeno: 22. 10. 2020. , Ažurirano: 22. 10. 2020.

Prvi Nacionalni okrugli stol o financiranju mjera energetske učinkovitosti u Hrvatskoj održat će se u Zagrebu 28. listopada 2020. godine

Ciljevi Nacionalnog okruglog stola uključuju poticanje dijaloga između ključnih hrvatskih dionika na temu kako poboljšati dostupnost financijskih sredstava za investicije u mjere energetske učinkovitosti, a u svrhu podrške provedbe Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana (National Energy and Climate Plan – NECP) i Planom ulaganja za europski zeleni plan (Green Deal Investment Plan) uz potporu programa kao što su InvestEU i Fonda za pravednu tranziciju (Just Transition Fund) u razdoblju 2021. – 2027. godine.

Kroz zajedničku diskusiju nastojat će se identificirati aktivnosti koje se mogu provesti u Hrvatskoj kako bi se olakšao pristup financijama za mjere i projekte energetske učinkovitosti. Okrugli stol će se održati kao interaktivni skup u okviru tri ključne tematske sekcije:

  • Zeleni oporavak (Green Recovery) i investiranje u programe održive energije
  • Spajanje strukturnih i investicijskih fondova Europske unije i privatnog kapitala za pametne zgrade
  • Financiranje projekata održive energije u okviru mehanizma Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU)
  • Kroz svaku sekciju pružit će se preporuke za konkretne aktivnosti. 

Okrugli stol dio je skupova pod nazivom Sustainable Energy Investment Forums – SEIF koje je Europska komisija pokrenula 2016. godine u sklopu inicijative Čista energija za sve Europljane (Clean Energy for All Europeans) i pripadajućeg pravnog okvira. 

Okrugli stol bit će zatvorenog tipa, uz sudjelovanje putem osobnih pozivnica, a održat će se online. Zaključci sa okruglog stola biti će podijeljeni sa širom zainteresiranom javnosti u cilju ostvarenja što bolje i šireg informiranja i uspostavljanja dijaloga.

Više informacija dostupno je OVDJE