Vrijeme održavanja: 16.12.2020.

Objavljeno: 11. 12. 2020. , Ažurirano: 15. 12. 2020.

 

Odjel za upravljanje kvalitetom Hrvatske gospodarske komore organizira besplatnu online radionicu o autorskopravnoj zaštiti računalnih programa, baza podataka i o drugim autorskopravnim problemima ICT industrije koja će se održati u srijedu, 16. prosinca, u 9 sati.

U ICT industriji autorsko pravo ima važnu ulogu s obzirom da se njime štite računalni programi i baze podataka, videoigre te druge intelektualne tvorevine. I druga prava intelektualnog vlasništva, poput patenta, žiga ili industrijskog dizajna, važni su oblici pravne zaštite intelektualnih tvorevina u ICT industriji. Europska pravila u ovome pravnom području vrlo su bogata, složena i implementirana su u hrvatske propise, među kojima je i prijedlog novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima koji uskoro ide u prvo čitanje u Hrvatskom saboru. Prikazat će se međuodnos tih pravila te će se posebno naglasiti koje su novosti u prijedlogu novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima koje bi se mogle odraziti na ovaj sektor. Zaštita baza podataka kroz autorsko pravo i srodna prava osobito je izazovna s obzirom na rastuću potporu načelu otvorenosti podataka. Na svjetskom nivou raspravljaju se mogućnosti pravne zaštite umjetne inteligencije te će se govoriti i o tome.

Radionica je namijenjenima dionicima ICT industrije te ima za cilj prikazati oblike i moguće načine pravne zaštite intelektualnih tvorevina kroz primjere, međusobno ih usporediti te naglasiti važne elemente ugovora o iskorištavanju tih tvorevina.

Predavač na radionici je dr. sc. Romana Matanovac Vučković, izvanredna profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koja predaje i na Muzičkoj akademiji te na Akademiji dramske umjetnosti. Voditeljica je poslijediplomskog interdisciplinarnog specijalističkog studija Intelektualno vlasništvo na Sveučilištu u Zagrebu. Arbitrica je na Stalnom arbitražnom sudu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Zastupnica je za žigove i patente te europska patentna zastupnica. Kao međunarodnu eksperticu u području intelektualnog vlasništva angažira je Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo te Europska patentna organizacija. Stručna je voditeljica radne skupine za izradu novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

Prijava na radionicu je obavezna prijavnicom u nastavku, a najkasnije do 15. prosinca u 15 sati. Nakon što se prijavite, pravovremeno ćemo vam poslati podatke za povezivanje na radionicu.

Program

Vrijeme Aktivnost
16.12.2020
08:45 - 09:00 Registracija sudionika
09:00 - 10:30 Prikaz oblika pravne zaštite intelektualnih tvorevina u ICT industriji i njihova usporedba (autorsko pravo, žig, patent, industrijski dizajn)
10:30 - 11:00 Pauza
11:00 - 13:00 Praktična pitanja zaštite intelektualnog vlasništva u ICT industriji i naznaka pitanja o zaštiti rezultata rada umjetne inteligencije