Slovačko-hrvatski gospodarski forum

Vrijeme održavanja: 08.12.2015. - 10.12.2015.
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović se osvrnula na razgovor sa slovačkim predsjednikom Kiskom tijekom kojeg su se složili kako bogate odnose dvaju zemalja valja pretočiti u što konkretniju suradnju te kako je jedan od vidova takve suradnje u okviru skupine V4+ i inicijative Jadran-Baltik-Crno more

Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Veleposlanstvom Slovačke Republike u Zagrebu, Trgovinsko-industrijskom komorom Slovačke i Slovačkom agencijom za ulaganja i razvoj trgovine – SARIO, organizirala je Hrvatsko-slovački gospodarski forum koji je održan u Bratislavi 9. prosinca 2015. godine u sklopu službene posjete predsjednice Republike Hrvatske Nj.E. Kolinde Grabar Kitarović Republici Slovačkoj 8. - 10. prosinca 2015.

Program Foruma uključivao je plenarni dio s prezentacijama o mogućnostima konkretne poslovne suradnje između dvije zemlje te poslovne razgovore slovačkih i hrvatskih gospodarstvenika.

U sklopu službenog posjeta Slovačkoj,na susretu gospodarstvenika koji su organizirale gospodarske komore Hrvatske i Slovačke, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović se osvrnula na razgovor sa slovačkim predsjednikom Kiskom tijekom kojeg su se složili kako bogate odnose dvaju zemalja valja pretočiti u što konkretniju suradnju te kako je jedan od vidova takve suradnje u okviru skupine V4+ i inicijative Jadran-Baltik-Crno more.

Naglasivši kako ta regija može biti pokretač svjetskog i gospodarskog rasta te kako to potvrđuje zanimanje koje su pokazale i zemlje uključene u inicijativu i ostatak EU-a, Kina i SAD, predsjednica je pozvala gospodarstvenike da se pridruže ostvarivanju te inicijative.

Kazavši kako je ključ za razvoj gospodarskih odnosa i gospodarstava u suradnji među poduzetnicima, naglasila je važnost boljeg usklađivanja dviju zemalja i otkrivanja preostalih pravnih, regulatornih ili administrativnih prepreka. "Za to je potrebno jače surađivati u ulagačkoj politici, međunarodnoj trgovini i internacionalizaciji malog i srednjeg poduzetništva. Mi političari moramo vama gospodarstvenicima pripremiti teren na kojemu ćete moći uspješno razvijati suradnje i bez prepreka", kazala je predsjednica.

Istaknula je kako su hrvatske i slovačke tvrtke ostvarile dobre trgovinske veze i međusobna ulaganja. "Prostor za daljnji gospodarski razvoj postoji u industriji, kao i razvoju prometa roba i usluga, osobito kroz hrvatske pomorske luke", kazala je Grabar-Kitarović.

Osvrnuvši se na ulaganja, izrazila je uvjerenost da će daljnja poboljšanja ulagačke i poduzetničke klime u Hrvatskoj jačati slovačke ulagačke aktivnosti na hrvatskom tržištu. Pozvavši gospodarstvenike da istraže mogućnosti ulaganja u Hrvatsku i njezine komparativne prednosti, poticajne mjere koje promiču investicijske projekte te općenito bolje uvjete ulaganja za nove poslovne pothvate, predsjednica je naglasila kako će se i nadalje zalagati za razvoj gospodarskih i sveukupnih odnosa Hrvatske i Slovačke te kako ostaje u potpunosti otvorena za svaki oblik uzajamno korisne suradnje.