Vrijeme održavanja: 20.12.2017.

Objavljeno: 12. 12. 2017. , Ažurirano: 28. 12. 2017.

„Vjerujem da zajedničkim aktivnostima uz potporu ŽK Karlovac možemo učiniti puno na unaprjeđenju poslovanja subjekta obiteljskog smještaja u našoj županiji.“, kazala je Eva Magovac, novoizabrana predsjednica Strukovne skupine obiteljskog turizma Karlovačke županije koja se zahvalila na povjerenju svim članovima strukovne skupine, posebno dosadašnjem predsjedniku Dragi Matakoviću.

Osim izbora nove predsjednice, članovi Strukovne skupine obiteljskog turizma Karlovačke županije na sjednici održanoj 20. prosinca u ŽK Karlovac, dali su osvrt na proteklu turističku sezonu u Županiji. Iskazano je zadovoljstvo pozitivnim kretanjima turističkog prometa u Karlovačkoj županiji. U razdoblju od siječnja do početka prosinca ove godine, prema podatcima iz sustava eVisitor ostvareno je 567,6 tisuća dolazaka turista i 467,4 noćenja što je 21% više nego u istom razdoblju prošle godine. Najveći dio turističkog prometa ostvaren je u općini Rakovica te u gradovima Slunju i Karlovcu. Preko 30% turističkog prometa u Županiji ostvarilo je 525 smještajnih objekata u domaćinstvu koji ukupno raspolažu s gotovo 3 tisuće ležajeva.

Predstavnici obiteljskog turizma razmijenili su iskustva tijekom inspekcijskog nadzora te su skrenuli pozornost na neujednačenost prakse nadzora u različitim regijama Republike Hrvatske. Problem predstavlja i slaba dostupnost povoljnih kreditnih sredstava kod banaka te nedovoljna suradnja s turističkim zajednicama u cilju zajedničke promocije destinacije. Jedan od dodatnih problema privatnih iznajmljivača koji je posebno zamjetan u uspješnim turističkim sezonama kakva je bila prošla, je nemogućnost zapošljavanja sezonske radne snage. 

Zaključeno je da se u narednom razdoblju organiziraju radionice iz različitih aspekata poslovanja iznajmljivača, a posebno s osnova inspekcijskog nadzora.

Na sjednici je najavljen predstojeći Forum obiteljskog turizma koji će se održati 2. i 3. veljače u Zagrebu te Regionalni Forum za regiju Lika Karlovac koji se, nakon domaćinstva Plitvičkih jezera i Novalje, u proljeće 2018. planira održati u Karlovačkoj županiji.

Uz delegirane predstavnike privatnih iznajmljivača i predstavnike Županijskih komora Karlovac i Otočac na sjednici je sudjelovala i direktorica Turističke zajednice Karlovačke županije Dina Begić, koja je izrazila potporu radu strukovne skupine i ponudila suradnju sustava turističkih zajednica.