Vrijeme održavanja: 20.09.2017.

Objavljeno: 13. 09. 2017. , Ažurirano: 22. 09. 2017.

Da je tržište nekretnina u Karlovcu i Karlovačkoj županiji oživjelo, složili su se članovi Strukovne skupine agencija za poslovanje nekretninama Županijske komore Karlovac na sjednici održanoj 20. rujna u ŽK Karlovac. Pritom su potvrdili da se kretanje podataka o kupoprodajnim ugovorima i njihovoj vrijednosti na području grada Karlovca preuzetih iz sustava eNekretnine u protekloj godini podudaraju s trendovima u poslovanju agencija.

Naime, najveći broj kupoprodaja u 2016. godini odnosi se na stanove, kojih je za 26,74% više nego prethodne godine. Te je godine prosječna cijena stana po kvadratnom metru na području grada Karlovaca iznosila 5.411 kuna, što je za 19% niže nego godinu ranije. Predstavnici agencija složili su se da i dalje postoji veliki nerazmjer između očekivanja prodavatelja i realne tržištne cijene nekretnine.

U raspravi o problematici u poslovanju nekretninama, članovi Strukovne skupine osvrnuli su se na aktualne aktivnosti Udruženja na razini HGK i dali potporu svim nastojanjima radi unapređenja djelatnosti. Isto tako, razmijenili su iskustva u pojedinim slučajevima iz prakse, kao što su problemi kod naplate provizije, neusklađenost i neažurnost katastarskih izvadaka, realizacija prodaje uz povlastice APN-a i ostalo.