Vrijeme održavanja: 11.06.2018.

Objavljeno: 05. 06. 2018. , Ažurirano: 13. 06. 2018.

Na dnevnom je redu sjednice Gospodarskog vijeća ŽK Slavonski Brod bila analiza gospodarskih trendova i konkurentnosti Hrvatske, s naglaskom na Brodsko-posavsku županiju te potpore za zapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Zvonimir Savić informirao je članove Gospodarskog vijeća i ostale nazočne o aktualnom stanju u kojem je hrvatsko gospodarstvo te kakvi su trendovi, s posebnim naglaskom na Brodsko-posavsku županiju.

Unatoč postignutim stopama rasta industrijske proizvodnje, zaposlenosti, prometa u trgovini na malo, BDP-a, Hrvatska još nije dosegnula veličine dosegnute u pretkriznoj, 2008. godini. Uspoređujući se sa zemljama sličnog stupnja razvijenosti, u Hrvatskoj je kriza duže trajala, a nakon krize oporavak je sporiji.

U analizi konkurentnosti među 137 zemalja Hrvatska je pri samom dnu po regulatornim opterećenjima (135. od 137), učinkovitosti pravnog sustava pri rješavanju sporova (135. od 137), učincima poreza u poticanju zapošljavanja (133. od 137) te sposobnosti zemlje u privlačenju talenata (135. od 137).

IMG-1779.JPG

Sudionici na 4. sjednici Gospodarskog vijeća ŽK Slavonski Brod; Izvor: HGK

Slične pozicije zauzima i Brodsko-posavska županija uspoređujući se s ostalim hrvatskim županijama. Unatoč dinamičnom rastu izvoza (najveći rast robnog izvoza u posljednjih deset godina među slavonskim županijama i peti najveći među svim županijama), rastu zaposlenosti, prepolovljenoj stopi nezaposlenosti, Brodsko-posavska županija je predzadnja po ostvarenom BDP-u po glavi stanovnika (32 posto ostvarenog u EU). Dodatni su problem demografski trendovi koji pokazuju dugotrajan (od 2001. godine) negativan prirast stanovništva i starenje stanovništva, što rezultira smanjenjem broja upisane djece u osnovne škole, čiji je broj u školskoj godini 2017./2018. čak 35,8 posto manji u odnosu na 2005./2006. godinu. Ako se takvi demografske trendovi nastave, u Brodsko-posavskoj županiji će 2051. godine živjeti 52.000 stanovnika manje nego u 2011. godini, i to ne uzimajući u obzir sve prisutnije iseljavanje uglavnom mlađeg stanovništva.

Sve ovo upućuje na nužnost provedbe dodatnih mjera gospodarske i demografske politike, i na razini RH i onih posebno usmjerenih na najnerazvijenije županije, kako bi se postigle brže stope rasta i smanjilo zaostajanje za razvijenijim zemljama i županijama. Projekt Slavonija je dobrodošao, no i nedovoljan za postizanje stopa rasta kojima bi Slavonija znatnije smanjila gospodarsko, opće i demografsko zaostajanje.

Predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje informirali su nazočne o potporama za zapošljavanje koje poslodavci mogu koristiti kod novog zapošljavanja i osposobljavanja djelatnika.

Na sjednici su, uz članove gospodarskog vijeća, bili i zamjenik župana Stjepan Bošnjaković, saborski zastupnik Davor Vlaović, prodekan za međunarodnu suradnju i mobilnost Strojarskog fakulteta Goran Šimunović, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Luka Mladinović te predstavnici medija.

20180611_110716.jpg

Četvrta sjednica Gospodarskog vijeća ŽK Slavonski Brod; Izvor: HGK