Vrijeme održavanja: 13.07.2018.

Objavljeno: 13. 07. 2018. , Ažurirano: 16. 07. 2018.

Okupljene je uvodno pozdravio predsjednik Županijske komore Šibenik Ivan Soža, a direktorica Magda Lakoš-Mioč prisutnima je predstavila gospodarske pokazatelje Šibensko-kninske županije u 2017. godini.

Vodeće su djelatnosti u gospodarstvu Šibensko-kninske županije, prema ukupnom prihodu ostvarenom u 2017. godini, djelatnosti prerađivačke industrije, trgovine na veliko i malo, turizma te djelatnosti građevinarstva.

„Govoreći samo o prerađivačkoj industriji kao jednoj od strateških djelatnosti naše županije, poduzetnici su tijekom 2017. godine u odnosu na 2016. godinu ostvarili 21,5 posto više prihoda, a dobit prije oporezivanja veća je za čak 60,2 posto. Znatan će doprinos daljnjem razvoju metaloprerađivačke industrije Županija dati razvojem Centara kompetencija za aluminij; projekt je razvijen u suradnji s privatnim sektorom i Fakultetom strojarstva i brodogradnje Zagreb, a trenutno je u fazi evaluacije“, rekao je župan Goran Pauk istaknuvši izuzetno dobru suradnju s HGK – ŽK Šibenik koja u svim svojim aktivnostima potiče i promiče razvoj gospodarstva na ovom području.

„U Šibeniku se snažno razvija turizam, ali okosnicu prihoda čini gospodarstvo, što nas posebno veseli. Rezultati 2017. godine pokazali su pozitivne pomake, a uvjereni smo da će se taj trend nastaviti i u ovoj godini“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Direktorica Centra za digitalnu transformaciju i strateški razvoj HGK Sanja Šimić predstavila je nove komorske projekte Digitalna komora i portal Gospodarska mreža. „Projekt Digitalna komora objedinio je prijenos znanja i tehnologija i iskorištavanje bespovratnih potpora iz europskih fondova za razvoj servisa Digitalne komore, koji će biti na usluzi poslovnim subjektima“, rekla je Šimić. Obavijestila je nazočne o portalu Gospodarska mreža koji će sadržavati statističke podatke o tvrtkama te pružati mogućnosti pretraživanja i kreiranja vlastitih baza po raznim kriterijima.

Uz članove Gospodarskog vijeća, sjednici su prisustvovali župan Goran Pauk, zamjenica župana Darija Puljić, gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, zamjenik gradonačelnika Grada Knina Marijo Ćaćić te predstavnici medija.