Nakon uvodnog izlaganja predsjednika Ivana Sože o stanju u gospodarstvu Šibensko-kninske županije, gradova i općina, gospodarstvenici su nazočnim predstavnicima lokalne uprave predstavili probleme u poslovanju. Naglasak gospodarstvenika bio je na poteškoćama s kojima se susreću pri sudjelovanju u natječajima u postupcima javne nabave.

"Uvjeti natječaja trebali bi štititi domaće tvrtke i uvažavati domaću proizvodnju, čime bi se potaklo zapošljavanje te bi rezultiralo povećanjem prodaje i potrošnje. Trebamo smanjiti uvoz i omogućiti ravnopravne uvjete domaćim proizvođačima. Postoji i problem radne snage, nedostaje stručnoga kadra", kazao je Mate Burić iz tvtke Miab d. o. o.

O problemima konkurentnosti domaćih tvrtki na natječajima javne nabave govorio je i Josip Dičak iz Drnišplasta d. d.

"Za sve je probleme oko pronalaženja radne snage HZZ na raspolaganju, a nudi mogućnosti prekvalifikacije, osposobljavanja putem tečajeva, stručna osposobljavanja i novu novu mjeru: obrazovanje na radnom mjestu", kazao je Luka Petrina, pročelnik HZZ-a Područnog ureda Šibenik.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk zalaže se za rješavanje svih problema za koje lokalna uprava ima ovlasti. Županija potpomaže gospodarstvenike subvencijama, kreditnim linijama i jamstvenim fondovima. "Osluškujući potrebe gospodarstvenika na ovakvim sastancima, samostalno i u suradnji s Ministarstvom formiramo programe za poticanje razvoja malog gospodarstva", rekao je Pauk, naglasivši kako se održivi razvoj temelji na suradnji gospodarstvenika i javnog sektora.

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić zalaže se za povezanost i suradnju gospodarstvenika i lokalne uprave. Pohvalio je analize gospodarskih kretanja u županiji i gradovima koje izrađuje Županijska komora Šibenik, prema kojima su vidljive velike razlike među gradovima Šibensko-kninske županije.  

"Snaga gospodarstva je na mikro i malim poduzetnicima i u tome vidimo mogućnost razvoja Grada Knina. U pripremi je niz projekata koji će bitno utjecati na razvoj gospodarstva, a u postupku je izrade i lokalna razvojna strategija", kazao je zamjenik gradonačelnika Grada Knina Marijo Čačić.

Na kraju sjednice zaključeno je da su sastanci gospodarstvenika i lokalne uprave i samouprave izuzetno korisni te da bi se ovakva praksa trebala nastaviti.