Vrijeme održavanja: 17.02.2017.

Objavljeno: 17. 02. 2017. , Ažurirano: 21. 02. 2017.

U petak, 17. veljače, Gospodarsko vijeće Županisjek komore Koprivnica održalo je prvu ovogodišnju sjednicu na čijem je dnevnom redu bilo Izvješće o radu ŽK Koprivnica za 2016. godinu i Plan rada za 2017. godinu.

Predsjednik ŽK Koprivnica Mirko Habijanec ocijenio je da ŽK Koprivnica pokazuje intenzivniji i napredniji rad koji je korisniji gospodarstvu i cijelom društvu. Podsjetio je da je upravo Komora pokrenula neke procese koji bi trebali rezultirati poboljšanjima, ne samo u gospodarstvu, već i u društvu u cjelini. Upravo na inicijativu gospodarstvenika održan je sastanak s ravnateljima osnovnih i strukovnih škola, a tema je bilo obrazovanje. ŽK Koprivnica pokreće projekt promocije i popularizacije strukovnih zanimanja na županijskoj razini.

"Moramo animirati i roditelje i cijeli sustav da se više djece obrazuje za proizvodna zanimanja i tehničke, a ne društvene struke. Mi ne možemo trošiti novac i školovati ljude za burzu rada. Katastrofalno je i porazno da od 120.000 stanovnika naše županije mi u strukovnim školama za građevinska zanimanja imamo upisano desetak učenika, a tako je i u drugim strukovnim zanimanjima. Takav je sustav osuđen na propast i mora se radikalno mijenjati. Škole su u županijskom i gradskom vlasništvu i moraju zadovoljavati opći društveni interes, dok mi u gospodarstvu moramo osigurati dodatna sredstva za promjene i omogućiti da se stvori kvalitetna egzistencija. Tada ćemo moći govoriti o novim radnim mjestima, gospodarskom razvoju i društvenom prosperitetu", naglasio je predsjednik Habijanec.

Na sjednici Gospodarskog vijeća uz gospodarstvenike su bili i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i Zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić.

Župan Koren pohvalio je suradnju Koprivničko-križevačke županije i Komore na dosadašnjim zajedničkim projektima te naglasio: "Sigurno očekujemo da će najmanje takva razina suradnje biti i u budućnosti. No, smatramo da Gospodarska komora zasigurno može biti još aktivniji čimbenik u smislu razvoja gospodarstva, prije svega povezivanja politike i gospodarstva i, naravno, svojevrsne gospodarske diplomacije i izvan, granica ne samo županije, već i cijele Hrvatske."

Tihana Kraljić iz PORA-e, Razvojne agencije Podravine i Prigorja, predstavila je Županijsku razvojnu strategiju za razdoblje 2014. – 2020. godine, glavni cilj, prioritete i mjere, osobito one koje se odnose na gospodarstvo.