Vrijeme održavanja: 08.11.2016.

Objavljeno: 09. 11. 2016. , Ažurirano: 10. 11. 2016.

Gospodarsko vijeće ŽK Koprivnica održalo je svoju sjednicu na kojoj se raspravljalo o rješenjima u Prijedlogu Zakona o javnoj nabavi, u utorak, 8. studenoga, u ŽK Koprivnica. Ova tema od izuzetne je važnosti i za poduzetnike i za državu jer se postupcima javne nabave troše ogromna sredstva pa je, primjerice, lani tako utrošeno više od 40 milijardi kuna.

Nova zakonska rješenja u javnoj nabavi i prijedloge Hrvatske gospodarske komore koja je prikupila mišljenja svojih članica, predstavila je direktorica Sektora za industriju i IT HGK Tajana Kesić Šapić.

"Dosad je glavni kriterij kod javne nabave bio najniža cijena, a prema novom Prijedlogu Zakona o javnoj nabavi kriterij za dobivanje posla trebala bi biti ekonomski najpovoljnija ponuda koja, uz cijenu, uključuje i druge komponente. Ovaj kriterij za odabir najpovoljnije ponude na javnim natječajima najvažnija je novost u odnosu na prethodna rješenja, iako najniža cijena i dalje donosi većinu bodova pri bodovanju najpovoljnije ponude uz druge kriterije. Dostupnost tržišta javnih nabava za male i srednje poduzetnike, osobito proizvođače ponuditelje, bitna je postavka novog Zakona o javnoj nabavi", naglasila je Kesić Šapić.

Kesić Šapić također je predstavila online Katalog hrvatskih proizvoda HGK. Namjera HGK je putem Kataloga upoznati naručitelje roba i usluga, osobito investitore i projektante, s kvalitetnim i cijenom konkurentnim proizvodima koji se proizvode u Hrvatskoj. Katalogom se želi ostvariti povećanje udjela hrvatskih proizvoda u sustavu javne nabave te posebno povećati udio malih i srednjih poduzetnika poštujući pritom načela slobode kretanja roba i usluga.

Na kraju sjednice, predsjednik ŽK Koprivnica Mirko Habijanec predao je vaučer Moj EU-projekt predsjedniku Uprave tvrtke Rasco d. o. o. Ivanu Franičeviću. HGK provedbom projekta vaučera Moj EU-projekt tvrtkama dodjeljuje izravnu financijsku potporu za izradu prijavne dokumentacije za EU projekte.

Sjednici su, uz članove Gospodarskog vijeća Županijske komore Koprivnica, prisustvovali i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, gradonačelnik Križevaca i saborski zastupnik Branko Hrg te saborski zastupnik Damir Felak.