Vrijeme održavanja: 27.09.2018.

Objavljeno: 19. 09. 2018. , Ažurirano: 03. 10. 2018.

Stanje u gospodarstvu Osječko-baranjske županije te projekt Hrvatske gospodarske komore Digitalna komora i web-portal Gospodarska mreža bile su teme sjednice Gospodarskog vijeća Županijske komore Osijek, koja je održana 27. rujna.

Govoreći o stanju gospodarstva Osječko-baranjske županije predsjednik Županijske komore Osijek Zoran Kovačević istaknuo je da je rast gospodarstva u Županiji u prošloj godini usporen u odnosu na 2016. godinu. Ukupni prihodi rasli su tek 2,1 posto i iznosili 24,8 milijardi kuna. Konsolidirani financijski rezultat nakon triju pozitivnih godina ponovno je negativan i iznosi -273 milijuna kuna. On je i mnogo veći uzme li se u obzir sastavnica Agrokora s ovoga područja. Dobit poduzetnika Osječko-baranjske županije u 2017. godini iznosila je 1,1 milijardu kuna i bila je 2,6 posto manja u odnosu na prethodnu godinu, dok je ukupni gubitak iznosio 1,38 milijardi što je dvostruko više u odnosu na 2016. godinu. Najveći dio ovog gubitka generiralo je nekoliko velikih i srednjih tvrtki, i to iz područja prehrambene industrije, graditeljstva, trgovine, stručnih djelatnosti itd.

Ni investicije u dugotrajnu imovinu u 2017. godini ne daju razloga za optimizam jer su niže za 17,3 posto u odnosu na 2016. i iznose 950 milijuna kuna. Investirali su iznos od 1,15 milijardi kuna što je za 41,6 posto više negoli u 2015. godini. Trećina investicija odnosi se na prerađivačku industriju, i to najviše kod proizvodnje papira i prehrambene industrije, a nešto manje investicije su u poljoprivredi, 269 milijuna kuna.

Dobri rezultati ostvareni su u vanjskotrgovinskoj razmjeni gdje je pozitivan saldo razmjene iznosio 2,2 milijarde kuna, a sam izvoz 5,5 milijardi.

Kod broja blokiranih pravnih osoba i nepodmirenih prijavljenih obveza nastavlja se pozitivan trend jer se nastavlja pad oba pokazatelja započet još 2010. godine. Na dan 30. lipnja 2018. broj insolventnih pravnih osoba bio je 387 što je 5,4 posto manje nego krajem 2017., a nepodmirene obveze iznosile su 150 milijuna i bile dvostruko manje.

Broj zaposlenih je u porastu i iznosi više od 87.000, broj nezaposlenih smanjio se na 17.000, ali je i broj aktivnog stanovništva pao za 2000. Stopa nezaposlenosti u Županiji je 16,5 posto.

U nastavku sjednice direktorica Centra za digitalnu transformaciju i strateški razvoj HGK Sanja Šimić predstavila je nove komorske projekte: Digitalnu komoru i portal Gospodarska mreža. Digitalna komora je informacijsko-komunikacijska platforma za e-usluge namijenjena članicama HGK, javnoj upravi i građanima. Implementacijom sedam e-usluga (e-članice, e-financiranje, e-javne ovlasti, e-gospodarske informacije, e-učenje, e-zakonodavstvo, e-sajmovi i promocija) ubrzat će se komunikacija i unaprijediti odnosi s članicama, digitalizirat će se izdavanje dokumenta za javne ovlasti i omogućiti još aktivnije sudjelovanje gospodarstvenika u kreiranju i promjeni zakonodavnog i regulatornog okvira. Osim toga, gospodarstvenicima će izvore financiranja učiniti dostupnijima i omogućiti kvalitetniju promociju njihovih proizvoda i usluga.

Portal Gospodarska mreža sadržavat će statističke podatke o tvrtkama te pružati mogućnosti pretraživanja i kreiranja vlastitih baza po raznim kriterijima. Riječ je o poslovnom portalu s besplatnim pristupom za članice HGK, a korisnicima će biti na raspolaganju i tražilica poslovnih subjekata koja će uz osnovne podatke nuditi i aktualne financijske pokazatelje te analize poslovanja.