Vrijeme održavanja: 10.05.2019.

HGK – Županijska komora Sisak, u suradnji s Tehničkom školom Sisak i Sisačko-moslavačkom županijom, organizirala je predstavljanje projekta Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru elektrotehnike i računalstva, u petak, 10. svibnja, u ŽK Sisak.

Cilj je prezentacije bio upoznati gospodarski sektor s planom razvoja Regionalnog centra, njegovim uređenjem i opremanjem te mogućnostima uključivanja gospodarskih subjekata u njegov rad, kako bi se obrazovni sustav bolje povezao s gospodarstvom i odgovorio na stvarne potrebe tržišta rada.

Predstavljanje je održao Davor Malović, ravnatelj Tehničke škole Sisak, koju je prošle godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja odabralo za jedan od 25 regionalnih centara kompetentnosti, u ovom slučaju u sektoru elektrotehnike i računalstva. „Ovo će našoj školi omogućiti da kupi suvremenu opremu, usavrši svoje nastavnike, izradi nove kurikulume i potpuno promijeni oblik nastave i način na koji se održava", rekao je Malović istaknuvši kako im je trenutno na raspolaganju oko 80 milijuna kuna iz EU fondova. Jedan je natječaj u tijeku, drugi se treba raspisati. Do 30. rujna potrebno je predati natječajnu dokumentaciju, a do kraja godine potpisat će ugovore, čija će provedba trajati oko 40 mjeseci. Ta su sredstva namijenjena za radove i opremu, nove kurikulume, programe cjeloživotnog učenja, usavršavanje nastavnika i intenzivnu suradnju s gospodarstvom. Centar će biti smješten u nekadašnjoj vojarni, u Lađarskoj ulici u Sisku. „U tom prostoru, uz to što ćemo u njega preseliti svoje stare praktikume, napravit ćemo i devet novih i dobro ih opremiti. Oko 30-40 milijuna kuna uložit ćemo u opremu te izraditi nove kurikulume u suradnji s gospodarstvom. U obzir dolazi i dualno obrazovanje i učenje na radnome mjestu, sve ono što je potrebno gospodarstvu jer sada je prvi put Ministarstvo dalo školama, odnosno regionalnim centrima, mogućnost da sami kreiraju obrazovanje“, naglasio je ravnatelj Malović.

Centar kompetentnosti_2.JPGSisačko-moslavački gospodarstvenici na predstavljanju Regionalnog centra kompetentnosti za elektrotehniku i računalstvo u Sisku; Izvor: HGK

„Danas možemo napraviti hale, kupiti strojeve i tehnologiju, međutim, nedostaje kvalificirana radna snaga koju ne možemo pronaći na cesti i dobiti preko noći“, naglasio je predsjednik HGK – ŽK Sisak Boris Mesarić. Istaknuo je pritom važnost ovog projekta za gospodarstvo. „Centar kompetentnosti u našoj županiji iznimno je važan za razvoj našega gospodarstva, za dolazak investicija i nove poduzetnike. Sretni smo što će upravo Tehnička škola odgajati nove generacije i što ćemo imati radnu snagu kakva je potrebna našem gospodarstvu.

Većina prisutnih županijskih poduzetnika kao najveći problem istaknula je nedostatak kvalificirane radne snage, a u vezi s tim i želju za aktivno uključivanje u rad Regionalnog centra kompetentnosti u Sisku, koji bi trebao postati mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja.