Šesnaest mjeseci kontinuiteta visokog rasta broja izdanih građevinskih dozvola

Pixabay
U srpnju ove godine izdane su 732 građevinske dozvole (609 za zgrade i 123 za ostale građevine), što je 31,9% više izdanih građevinskih dozvola nego u istom mjesecu prošle godine. Istodobno je predviđena vrijednost radova povećana za 64,3%. Time je nastavljen kontinuitet rasta broja izdanih dozvola na godišnjoj razini koji se protegao na posljednjih 16 mjeseci obilježenih visokim dvoznamenkastim rastom.

U ukupnom broju izdanih građevinskih dozvola u srpnju su dominirale dozvole za novogradnju zgrada, na što se odnosilo 58,7% izdanih dozvola i 51,8% predviđene vrijednosti radova. 

U takvim je okolnostima u prvih sedam mjeseci ove godine ukupno izdana 5361 građevinska dozvola (4430 za zgrade i 931 za ostale građevine), što je 28,3% više nego u prvih sedam mjeseci prošle godine (30,8% više kod zgrada i 17,7% više kod ostalih građevina). Istodobno je u dozvolama predviđena vrijednost radova dosegla 15,4 milijarde kuna, što je povećanje od 51,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Visok rast predviđene vrijednosti radova zabilježen je kod zgrada (56,9%) i kod ostalih građevina (40,7%), pri čemu je taj rast kod ostalih građevina znatnim dijelom rezultat niske prošlogodišnje baze kada je ostvarena najniža sedmomjesečna vrijednost od 2002. godine.

Pri gospodarskom rastu praćenom rastom plaća i poboljšanjem situacije na tržištu rada te uz smanjenje kamatnih stopa i državno subvencioniranje stambenih kredita investitori očekuju rast potražnje za stambenim prostorom, što je vidljivo iz visokog rasta broja stanova u izdanim građevinskim dozvolama (za 40,3% u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na prvih sedam mjeseci prošle godine) te u rastu korisne površine stanova koja je istodobno povećana za 41,9%.

Kontinuitet i visina rasta broja izdanih građevinskih dozvola i u njima sadržane predviđene vrijednosti građevinskih radova, sugerira porast poslovnog optimizma i investicijskih namjera privatnog i javnog sektora u okolnostima povijesno niskih troškova financiranja i visoke razine raspoloživih sredstava iz fondova EU. Međutim, realizacija investicijskih namjera i dalje je spora i necjelovita, pa se ni nakon više od godinu dana dvoznamenkastog rasta broja izdanih građevinskih dozvola to nije pretočilo u upečatljiviji rast građevinske aktivnosti koja na godišnjoj razini raste relativno skromno po stopi nižoj od dva posto. Stoga u narednom razdoblju, pod utjecajem visokog rasta izdanih građevinskih dozvola i vrijednosti novih narudžbi (u šest mjeseci ove godine povećane su na godišnjoj razini za 17,4%), očekujemo nastavak i dinamiziranje rasta građevinske aktivnosti koji će, s druge strane, ograničavati poslovni problemi dijela građevinskih tvrtki i nedostatak dovoljnog broja građevinskih radnika određenih vještina i kvalifikacija.