Vrijeme održavanja: 16.10.2018.

Objavljeno: 10. 10. 2018. , Ažurirano: 11. 10. 2018.

Seminar Životni ciklusi organizacija održat će se u utorak, 16. listopada, u HGK - Županijskoj komori Zadar, Špire Brusine 16, u 12 sati. Predavač je Hrvoje Bogdan iz Adizesa SEE Hrvatska, a seminar je namijenjen vlasnicima, top- menadžerima i direktorima poduzeća. Predviđeno trajanje seminara je dva sata.

Kroz praktična iskustva iz dvadesetogodišnje prakse u jugoistočnoj Europi govorit će se o izazovima koji stoje pred poduzećima i svima koji čine ta poduzeća. Faze u životu organizacija bit će realno opisane, a sudionici će dobiti i pouku – što činiti u kojoj situaciji.

Svi živi organizmi, biljke, životinje i ljudi, imaju svoj životni ciklus – rađaju se, rastu, stare i umiru. I organizacije imaju svoj životni ciklus. Rast i starenje organizacije se prije svega očituje u odnosu dvaju faktora – fleksibilnosti i mogućnosti kontroliranja procesa. Kada su organizacije mlade, jako su fleksibilne, ali se ne mogu uvijek kontrolirati. Kako organizacije stare, mogućnost kontrole raste, a fleksibilnost opada. Organizacija se rađa ako prođe fazu Udvaranja, potvrđuje svoju opravdanost kroz Doba povoja, raste i napreduje kroz Go-go, uvodi sustav i “rađa” se po drugi put u Adolescenciji, a planira svoj daljnji rast i ostvaruje ga u Top-formi. U fazama rasta organizacije lako mogu skrenuti u preuranjene devijacije ako ne poštuju principe zdravog razvoja. Organizacija počinje starjeti onoga trenutka kada njezino rukovodstvo pomisli da je doseglo vrh, kada u poduzeću počinje prevladavati samozadovoljstvo zbog postignutih rezultata. Organizacija teži održanju status quo u fazi Stabilnosti, ponaša se rasipno u Aristokraciji, traži krivce za neuspjeh u Ranoj birokraciji, ponaša se kao da ne ovisi o zadovoljstvu klijenata u Birokraciji i na kraju umire ako se ništa ne poduzima.

Ovo je tipičan put kojim se tvrtke, bez obzira na gospodarsku granu ili veličinu, kreću već́ stoljećima. Neke ga završe za kratko vrijeme, a neke žive i stotinama godina. Kako bi ova priča imala sretan kraj, neophodno je naglasiti da je starenje organizacije proces koji se ne mora pojaviti. Poduzeće može zauvijek ostati u top-formi ako se kontinuirano pomlađuje.

Dolazak je potrebno potvrditi na online obrascu u nastavku.