Vrijeme održavanja: 08.03.2017.

Objavljeno: 01. 03. 2017. , Ažurirano: 10. 03. 2017.

Veleposlanstvo Države Izrael i Osječko-baranjska županija, u suradnji s Izrael Export instituteom i Hrvatskom gospodarskom komorom - Županijskom komorom Osijek, organizirali su 8. ožujka seminar Primjena novih tehnologija u poljoprivredi, koji je održan u Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije.

Seminar je okupio velik broj zainteresiranih poduzetnika iz sektora poljoprivrede.

Nazočne su pozdravili Željko Kraljičak, dožupan Osječko-baranjske županije i Ernest Nad, voditelj Odsjeka poljoprivrede HGK - Županijske komore Osijek.

U uvodnom izlaganju istaknuto je da izraelska tehnologija u poljoprivredi može biti primijenjena u Hrvatskoj i zbog toga je izraelsko veleposlanstvo dovelo predstavnike najnaprednijih tvrtki koje se bave razvojem poljoprivrednih tehnologija.

Osijek_poljoprivreda Izrael.jpg

Izrael ima oko 8,5 milijuna stanovnika i površinu od 22.000 četvornih kilometara, a obrađuje se svega 310.000 hektara, od čega se navodnjava 50% površina i ostvaruje izvoz hrane u vrijednosti 2,13 milijardi američkih dolara.

Iznimno se dobri rezultati postižu u proizvodnji mlijeka, uz maksimalno korištenje elektroničke opreme, što ih svrstava u sam svjetski vrh u proizvodnji kvalitetnoga kravljeg mlijeka. Tvrtka Afimilk lider je u proizvodnji elektroničke opreme. Predstavila je svoj proizvodni program koji koristi i naša farma muznih krava Mala Branjevina, koja posluje u sklopu tvrtke Novi Agrar d. o. o. Osijek.

U Izraelu je prvo bio primijenjen sustav navodnjavanja kap po kap, solarizacija tla, korištenje otpadnih voda u svrhu navodnjavanja i drugi različiti projekti biotehnologije. Primjena suvremene tehnologije nadoknadila je to što zemljopisni uvjeti nisu najpovoljniji za poljoprivredu, pa se tako u Izraelu i pustinje navodnjavaju, cvatu i postaju zelene oaze.

O projektima stakleničke proizvodnje govorili su predstavnici tvrtke Netafim, jedne od najboljih tvrtki te djelatnosti u svijetu, posebice kod primjene navodnjavanja kap po kap. Staklenička proizvodnja primjenjuje se na površini od 13.000 ha, od toga 8.000 ha povrtlarske proizvodnje uz izvanredne prinose rajčice od 400 t/ha, krastavaca 280 t/ha, a na površini od gotovo 5.000 ha se postižu izrazito dobri rezultati u proizvodnji cvijeća.

Na seminaru je bilo riječi i o ishrani bilja i važnosti zaštite bilja u uzgoju usjeva.

Seminar o poljoprivredi u organizaciji Veleposlanstva Države Izrael prethodno je održan u Virovitici, Slavonskom Brodu i Zagrebu.