Vrijeme održavanja: 19.09.2018.

Objavljeno: 19. 09. 2018. , Ažurirano: 19. 09. 2018.

"Procjena i upravljanje operativnim rizikom kroz predviđanje trgovačkih i političkih rizika od izuzetne je važnosti u pregovorima o međunarodnim trgovačkim ugovorima. Cilj je identificirati, procijeniti, izbjeći ili ublažiti rizike kako bi se izbjegli dodatni operativni troškovi te optimizirao profit", istaknula je glavna tajnica ICC Hrvatska Sunčanica Skupnjak Kapić na seminaru "Procjena i upravljanje rizikom u pregovorima o međunarodnim trgovačkim ugovorima" održanom 19. rujna u HGK u organizaciji ICC Hrvatska i Hrvatske gospodarske komore.

icc dvorana_1 800x533.JPG

Sudionici seminara Procjena i upravljanje rizikom u pregovorima o međunarodnim trgovačkim ugovorima; Izvor: HGK.

Seminar predstavnicima tvrtki iz različitih sektora od bankarstva, industrije, transporta pa do odvjetništva održala je odvjetnica specijalizirana za trgovačko pravo, partnerica u A/V Asesores A.I.E. iz Španjolske i članica Komisije za trgovačko pravo i praksu ICC-a Valle Garcia de Novales, a koja posjeduje više od 25 godina iskustva u svojstvu korporativne pravnice koja se bavi prekograničnim transakcijama. Redovita je predavačica na sveučilištima i u tvrtkama na temu međunarodnih ugovora, Incoterms pravila, dokumentarnih akreditiva i inozemnih ulaganja.

 "Važno je pratiti najnovije trendove i u tome se usavršavati a na ovom su seminaru uz odvjetnike i ekonomisti, što je od posebne važnosti jer na pripremi i izvršavanju ugovora treba raditi timski", kazala je Skupnjak Kapić dodajući kako će na seminaru biti riječi i o specifičnim rizicima za određene vrste ugovora.

Sunčanica Skupnjak Kapić_1 800x533.JPG

Glavna tajnica ICC Hrvatska Sunčanica Skupnjak Kapić; Izvor: HGK.

Kroz brojne primjere iz prakse, sudionici su seminara mogli steći teorijsko i praktično znanje o izradi prekograničnih ugovora koje sve stranke žele, a ne moraju izvršiti, prepoznavanja odgovornosti i obveza koje proizlaze iz nepostojanja jasnog ugovora, odabiru prikladnog modela ugovora i razumijevanja njegove uloge u ispunjavanju svih odgovornosti i obveza te mehanici prekograničnog ugovora i razumijevanja metoda ublažavanja rizika i optimiziranja profita.  

"Osnovni je cilj Međunarodne trgovačke komore (ICC), najveće svjetske poslovne organizacije koja zastupa interese poslovne zajednice prema Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i Ujedinjenim narodima, promicanje međunarodne trgovine i investicija te uklanjanje prepreka kroz liberalizaciju trgovine", napomenula je Skupnjak Kapić te dodala da uz utvrđivanje standarda i pravila međunarodnog poslovanja, ICC objavljuje i publikacije iz širokog raspona tema poput Incoterms pravila, Međunarodna standardna bankarska praksa (ISBP), Jedinstveni običaji i praksa za dokumentarne akreditive (UCP 600), ICC-evi modeli ugovora te brojni drugi. "Nacionalni odbor u Hrvatskoj osnovan je 2003. godine, a Hrvatska je sa svojim predstavnicima zastupljena u svih 12 specijaliziranih komisija ICC-a, koja donose pravila", istaknula je Skupnjak Kapić.

Teme predavanja ugledne stručnjakinje iz ovoga područja Valle Garcia de Novales bile su identifikacija rizika u prekograničnim transakcijama – povrede ugovorenih uvjeta isporuke i plaćanja, problemi s carinskim odobrenjem, dodatni troškovi koji proizlaze iz nepravilnog odabira Incoterms pravila, jamstvo za proizvod i odgovornost za proizvod, pitanja intelektualnog vlasništva itd. Riječi je bilo i o odabiru pravilne strategije rješavanja sporova.