Vrijeme održavanja: 06.10.2016.

„Seminar smo organizirali kako bismo upoznali gospodarstvenike s Incoterms 2010 pravilima u praksi te s novim ICC Vodičem o prijevozu, objavljenim ove godine, a koji objašnjava odnos ugovora o prijevozu i Incoterms pravila kao dijela kupoprodajnog ugovora. Ove se godine obilježava 80 godina od prvog izdanja Incotermsa koji su neizostavan dio svakodnevne trgovačke prakse u svijetu“, istaknula je glavna tajnica ICC-ja Hrvatska Sunčanica Skupnjak Kapić na seminaru „Incoterms 2010 pravila u praksi i novi ICC-jev Vodič o prijevozu“, održanom 6. listopada u HGK.

Misija Međunarodne trgovačke komore (ICC-ja) jest jačanje međunarodne trgovine uspostavljanjem globalnih pravila poslovanja, zagovaranjem politika te rješavanjem sporova. ICC prati najnovije trendove, pruža alate u poslovanju za olakšavanje trgovine, pridonosi boljoj informiranosti, usavršavanju, učinkovitijem obavljanju poslova i jačanju konkurentnosti. „ICC Hrvatska ima svoje predstavnike u svih 12 komisija ICC-ja na što smo ponosni jer članovi mogu sudjelovati u stvaranju globalnih pravila međunarodne trgovine te predstavljanju nacionalnih interesa“, istaknula je Skupnjak Kapić.

„Transport u Hrvatskoj sudjeluje s tri posto u domaćem BDP-u, a sa šest posto u ukupnom broju zaposlenih. Cestovni je promet u prošloj godini sudjelovao sa 73 posto u odnosu na druge oblike prijevoza te je rastao za 9,3 posto prema 2014.“, istaknula je pomoćnica direktora Sektora za promet i veze HGK Ljubica Herceg, navodeći važnost neprestane edukacije s temama koje traže gospodarstvenici te suradnje s državnim tijelima. Napomenula je potrebu i važnost ugovaranja Incoterms klauzule, osobito u području intermodalnog transporta. Herceg je ujedno i predstavnica ICC-ja Hrvatska u Komisiji za carine i olakšavanje trgovine.

Glavni predavač Oliver Peltzer, partner u Dabelstein & Passehl odvjetničkom društvu sa sjedištem u Hamburgu te potpredsjednik ICC-jeve Komisije za carine i olakšavanje trgovine, istaknuo je kako Incoterms 2010 pravila pružaju globalno prihvaćena standardna rješenja za raspodjelu troškova i rizika između kupaca i prodavatelja. Pravila određuju dužnosti kupaca i prodavatelja za isporuku robe i uobičajeno su dio kupoprodajnog ugovora. Peltzer je govorio o odabiru pravog Incoterms pravila pomoću ICC-jevog Vodiča o prijevozu, kako raditi uz korištenje Vodiča, glavnim načelima transporta i prava, suradnji otpremnika i prijevoznika, odabiru odgovarajuće vrste osiguranja, pravnim aspektima osiguranja tereta te potrebi za prilagođavanjem. Zahvaljujući studijama slučaja, sudionici su se upoznali s upotrebom Incotermsa i Vodiča o prijevozu.

Na seminaru je sudjelovalo 80 sudionika iz različitih sektora, najviše iz elektroindustrije, i to Končara, ali i drugih gospodarskih grana – trgovine, špedicije, prometa, visokog obrazovanja, bankarstva, odvjetništva, komora itd.