Vrijeme održavanja: 02.03.2017.

Objavljeno: 21. 02. 2017. , Ažurirano: 06. 03. 2017.

U suradnji s Agencijom za zapošljavanje MIPES iz Čepina, Županijska komora Osijek je 2. ožujka organizirala stručno savjetovanje o uvozu radne snage i izaslanju radnika.

O nedostatku odgovarajućih kadrova na tržištu rada, uvozu radne snage i zapošljavanju radnika kao i zakonskoj proceduri izaslanja radnika u zemlje EU i druge zemlje govorio je dr. sc. Mirko Pešić, vlasnik Agencije MIPES.

U posljednjih je nekoliko godina, posebice od ulaska Republike Hrvatske u EU, izgubljeno mnogo radnih mjesta, a poslodavci vrlo teško mogu nadomjestiti radnike koji su otišli jer na tržištu rada u Republici Hrvatskoj jednostavno nema potrebnog profila radnika u dovoljnom broju.

Unatoč velikom broju nezaposlenih na evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u većini je sektora evidentan nedostatak radne snage jer poduzetnici ne uspijevaju kod nezaposlenih radnika pronaći one kompetencije i vještine koje su im potrebne. Zbog toga su poduzetnici prisiljeni radnike tražiti na drugim tržištima rada.

Također, dio je poduzetnika zbog stagnacije investicija dio svojih aktivnosti usmjerio na obavljanje poslova u zemljama članicama EU, kao i u drugim zemljama. Međutim, i ovdje se poduzetnici, često bez dovoljno informacija i znanja, susreću sa složenom i dugotrajnom procedurom izaslanja radnika.

Poduzetnicima je objašnjena procedura koja ih čeka pri uvozu radnika s drugih tržišta rada, kao i procedura izaslanja radnika u zemlje EU i druge zemlje radi obavljanja poslova na drugim tržištima.