Vrijeme održavanja: 21.11.2017.

Objavljeno: 07. 11. 2017. , Ažurirano: 21. 11. 2017.

Agencija za zaštitu osobnih podataka u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Udrugom gradova u Republici Hrvatskoj, Hrvatskom udrugom poslodavaca te Hrvatskom gospodarskom komorom organizira savjetovanje Modernizacija zakonodavstva o zaštiti osobnih podataka – GDPR, koje će se održati 21. studenoga, u 11 sati u velikoj dvorani HGK Županijske komore Slavonski Brod (Matije Mesića 9).

Savjetovanje je namijenjeno službenicima za zaštitu osobnih podataka, predstavnicima tijela javne vlasti, predstavnicima i odgovornim osobama poslovnih subjekata i ostalim subjektima koji u svom radu prikupljaju i obrađuju osobne podatke.

Opća uredba o zaštiti podataka u cijelosti je obvezujuća i primjenjuje se izravno u svim državama članicama od 25. 5. 2018. godine. Njezine odredbe moraju poštovati svi subjekti koji u sklopu svojih aktivnosti obrađuju osobne podatke fizičkih osoba u Europskoj uniji te u određenim slučajevima i subjekti izvan nje.

Kada govorimo o tvrtkama, može se reći da se Uredba primjenjuje na sve tvrtke i da tu nema iznimaka, a primjenjuje se i na pojedince koji obavljaju određenu profesionalnu aktivnost, udruge, bolnice, klubove, pa i na fizičke osobe kada obrađuju osobne podatke izvan okvira potreba kućanstva. Uredba se odnosi na sva tijela državne uprave te na tijela javne vlasti. Iznimka u smislu dodatnog razdoblja prilagodbe nema, stoga je cilj ovog Savjetovanja sudionicima stručnim izlaganjem omogućiti stjecanje novih znanja i proširiti već postojeća, što je nužno zbog svih obveza, prava, odgovornosti i izazova koje GDPR donosi.

Također, ističemo kako su Uredbom pojednostavljena prava pojedinaca, povećane obveze voditelja obrade i službenika za zaštitu osobnih podataka te proširene ovlasti nadzornog tijela, i to na istražne, korektivne i savjetodavne.

Savjetovanje će provesti djelatnici stručnih službi Agencije, a na njoj mogu sudjelovati sudionici koji se prijave do 17. studenoga na e-mail: edukacija.sluzbenik@azop.hr s naznakom „SL.BROD“. Na navedenu e-adresu sudionicima se pruža mogućnost unaprijed postavljati pitanja.