Objavljeno: 25. 11. 2021. , Ažurirano: 25. 11. 2021.


Direktorica Sektora za međunarodne poslove Ines Obradović sastala se sa šeficom misije tajpejskog Ureda za gospodarstvo i kulturu u Austriji Katharine Chang. Glavna tema razgovora bila je jačanje gospodarske suradnje između Hrvatske i Tajvana.

Obradović je uvodno pojasnila strukturu i način rada Hrvatske gospodarske komore te se nadovezala na mogućnosti suradnje s Tajvanom s kojim je u protekloj godini ostvaren porast izvoza od 13%. Mogućnosti za suradnju i razmjenu znanja između Hrvatske i Tajvana moguće su u brojnim sektorima, posebice u ICT sektoru koji je vrlo dobro razvijen u RH. "Hrvatske tvrtke još uvijek su većinom fokusirane na tržišta EU, no naš je zadatak približiti im daleka tržišta i razviti intenzivniju gospodarsku suradnju s azijskim zemljama", istaknula je Obradović.

Chang je naglasila kako Hrvatska i Tajvan imaju puno prostora za intenziviranje suradnje na svim područjima, a posebno na gospodarskom planu. Najavila je nadolazeći sajam Smart City Summit & Expo 2022 koji će se održati 22. – 25. ožujka 2022. godine u Tajpeiju te zamolila HGK da promovira mogućnost posjete sajma hrvatskim tvrtkama.

Izvor: HGK