Objavljeno: 15. 03. 2016. , Ažurirano: 03. 10. 2016.

U ponedjeljak, 14. ožujka, u ŽK Krapina sastali su se proizvođači mlinaca, a prisustvovali su predsjednik ŽK Krapina Josip Grilec, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, komunalnu infrastrukturu i EU fondove KZŽ Sanja Mihovilić, direktorica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar, član Ceha ugostitelja OK Krapinsko-zagorske županije Ivan Đurkin-Benkotić te predsjednik Udruge za zaštitu, očuvanje i promociju tradicionalnih zagorskih proizvoda Tradicija Zagorja Matija Gulija.

Sastanak je bio prilika da članovi Udruge Tradicija Zagorja predstave dosadašnje i buduće aktivnosti u pokretanju postupka dobivanja oznake zemljopisnog podrijetla za zagorske mlince. Sam proces dobivanja oznake dugotrajan je posao, ali su koristi višestruke. Budući da proizvodi s registriranom oznakom pripadaju u proizvode više cjenovne kategorije, povećavaju dohodak proizvođača, a povećava se i prepoznatljivost takvih proizvoda i područja na kojima se proizvode. Njeguju i razvijaju regionalnu tradiciju i regionalni identitet te štite od zloupotrebe i narušavanja ugleda izvornog proizvoda.  Korist potrošača prepoznaje se u garanciji kvalitete i prepoznatljivosti autohtonog proizvoda.

Zahtjev za registraciju prema mjerodavnom tijelu, Ministarstvu poljoprivrede RH, planiraju predati tijekom prve polovice ove godine. Nakon što se zagorski mlinci zaštite u Republici Hrvatskoj, pokrenut će se i postupak zaštite na EU razini.