HGK predstavila interaktivnu kartu investicijskog potencijala županija RH

HGK
Želimir Kramarić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU
Vrijeme održavanja: 10.04.2017.   /   Rok prijave: 07.04.2017.

Hrvatska gospodarska komora predstavila je interaktivnu kartu investicijskog potencijala županija RH koja potencijalnim ulagačima na jednostavan način pruža informacije o specifičnim gospodarskim i ulagačkim potencijalima pojedinih županija RH.

Karta predstavlja digitalnu platformu putem koje potencijalni investitori mogu doći do informacija o  potencijalima pojedinih županija, ključnim gospodarskim granama, dostupnosti radne snage prema stupnju obrazovanja, stopi nezaposlenosti, obrazovnim institucijama, broju stanovnika, prosječnoj plaći, prometnoj infrastrukturi, poduzetničkim zonama i sl.

Skupna_800x450.jpg

Publika na predstavljanju u Vijećnici HGK; Izvor: HGK.

''Ono što smo htjeli interaktivnom kartom jest dati doprinos poticanju investicija, koje utječu na podizanje stope BDP-a, i na kraju boljitku života tako da objedinimo sve podatke'', rekao je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Želimir Kramarić.

Interaktivna karta nastala je kao odgovor na dosadašnji nedostatak centraliziranog i objedinjenog digitalnog prikaza informacija o određenim parametrima u Republici Hrvatskoj, koje su investitorima od ključne važnosti pri donošenju odluka o ulaganjima. Također, uočen je nesrazmjer između ulaganja u Zagreb (66%) i ulaganja u ostale županije.

''Hrvatskoj nedostaje definirana ulagačka strategija, kao i izvozna strategija. Privlačenje investicija u proizvodni sektor trebao bi biti glavni cilj Hrvatske u idućem razdoblju. Ova karta upravo promovira Hrvatsku kao ulagački zanimljivu zemlju'', poručila je direktorica Sektora za međunarodne poslove i EU Silva Stipić Kobali.

SilvaStipicKobali_800x450.jpg

Direktorica Sektora za međunarodne poslove i EU Silva Stipić Kobali; Izvor: HGK.

Jasno je da pomaci u ulaganjima postoje, no još se uvijek ne zna radi li se o dugotrajnom trendu, naglasila je Stipić Kobali. Prva godina u kojoj se vidi jasni skok nakon ulagačkog zatišja koje je nastupilo s gospodarskom krizom 2008. je 2014. godina. Pet vodećih zemalja iz kojih se ulagalo u Hrvatsku od 2003. do 2016. godine bile su: Nizozemska (21,1%), Austrija (17,3%), Njemačka (9,5%), Luksemburg (7,3%) i Mađarska (7,1%). U navedenom se razdoblju najviše ulagalo u financijsko posredovanje (23,83%), trgovinu na veliko (9,07%), ostale poslovne djelatnosti (8,88%), dok je najmanji udio, 3,29%, uložen u hotele i ugostiteljstvo.

S ciljem da se jasno definira otvoren prostor za ulaganja, karta je namijenjena potencijalnim ulagačima zainteresiranima za poslovanje u RH te svim sudionicima uključenima u promicanje Republike Hrvatske kao poželjne zemlje za ulaganje i poslovanje. Karta je dostupna na internetskoj stranici http://www.investincroatia.hr/.


Prezentaciju interaktivne karte možete preuzeti ovdje.

Kontakti

  • Sektor za turizam Adresa: Rooseveltov trg 2 10000 Zagreb Email: turizam@hgk.hr Tel: +385 1 456 1570 Tel 1: +385 1 456 1660 Fax: +385 1 482 8499 Direktor: Želimir Kramarić : Sektor za turizam
  • Odjel za privlačenje investicija Tel: +385 1 456 1527; 482 8382 Email: investicije@hgk.hr