Biograd na Moru: Održana druga sjednica Udruženja turističkih brodara pri HGK

Vrijeme održavanja: 19.10.2017.

Druga sjednica Udruženja turističkih brodara pri HGK održana je 19. listopada, kao dio 1. HGK Dana nautike koji je ove godine prvi put organizirala Hrvatska gospodarska komora (Sektor za turizam, ŽK Zadar, ŽK Šibenik i ŽK Split) tijekom 19. Biograd Boat Showa u Biogradu na Moru.

Sjednici je prisustvovalo 30-ak članova Udruženja, odnosno zainteresiranih gospodarstvenika iz sektora nautičkog turizma, a govorilo se o dosadašnjem radu Udruženja, problematici vezova, izgradnji novih luka od županijskog značaja, zaštiti tržišta od nelojalne konkurencije, problematici minimalnih članova posade na brodu te primjeni europskog zakona u definiranju brodice prema dužini.

Tijekom rasprave o problematici vezova, sudionici su mogli navesti svoja iskustva, čime se iskazala potreba osiguranja komunalnih vezova prema prioritetima u ljetnom i zimskom razdoblju. Predsjednik Udruženja Ante Rakuljić izvijestio je o statusu izgradnje nove luke Krilo Jesenica, dok je predsjednik Grupacije jahti s profesionalnom posadom Jere Gaćina s prisutnima podijelio odličnu suradnju s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture koja je rezultirala u izmjeni Pravilnika o uvjetima za obavljanje djelatnosti iznajmljivanja plovila sa ili bez posade i pružanje usluge smještaja gostiju na plovila, koja je bila preduvjet izjednačavanja uvjeta na tržištu svih brodara.

Među ostalim, zaključeno je kako je potrebna suradnja s nadležnim institucijama osnivanjem radnih tijela u kojima bi sudjelovali i brodari, odnosno predstavnici realnog sektora, a poseban je naglasak stavljen i na kontrolu provedbe donesenih uredbi i zakona. Zaključno je raspravljena i problematika minimalnih članova posade koju je potaknuo Miro Šangulin, predsjednik Grupacije brodica i brodova na jednodnevnim putovanjima, te primjeni europskog zakona u definiranju brodice prema dužini, pri čemu se prisutni slažu kako je potrebno provesti usklađivanje s europskom praksom.

Osim sjednice Udruženja turističkih brodara pri HGK, održane su i sjednice Zajednice ronilačkog turizma pri HGK, Sjednica Udruženja male brodogradnje te sjednica Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovnim objektima  – charter pri HGK.

Bogati kongresni program 1. HGK Dana nautike uključio je i panele Strategije razvoja nautičkog turizma 2009. – 2019. – uspjesi i izazovi i Održivosti nautičkog turizma na kojima su, među ostalim, sudjelovali i ministar turizma Gari Cappelli, Maja Markovčić Kostelac, državna tajnica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Josip Zaher, predstavnici Hrvatske turističke zajednice i Hrvatskog hidrografskog instituta te predsjednici nautičkih Udruženja pri HGK. Sudionici su s posebnim oduševljenjem pozdravili najavljeno osnivanje posebnog Odjela za nautički turizam u Ministarstvu turizma.

Kontakti

  • Sektor za turizam Adresa: Rooseveltov trg 2 10000 Zagreb Email: turizam@hgk.hr Tel: +385 1 456 1570 Tel 1: +385 1 456 1660 Fax: +385 1 482 8499 Direktor: Želimir Kramarić : Sektor za turizam
  • Nataša Bušić Viša stručna savjetnica Tel: +385 21 321 118 Email: ugostitelji@hgk.hr