Euromonitor: Uz Španjolsku i Portugal, Hrvatska bilježi najveći i najdinamičniji rast dolazaka

HGK
Uzvanici i sudionici otvorenja Foruma
U sklopu Hrvatskoga turističkog foruma prikazani su globalni i lokalni trendovi za sljedećih pet godina

"Turizam je jedna od potrošačkih industrija koja unatoč postojanju ekonomskih poteškoća pokazuje stabilan rast tijekom posljednjih pet godina. Već bilježimo gotovo 1,2 milijarde dolaznih putovanja na globalnoj razini s očekivanim rastom od 1,6 milijardi u 2022. i s prosječnom potrošnjom od 1.100 eura po putovanju za pet godina. Hrvatska, Španjolska i Portugal tijekom perioda od 2015. do 2017. bilježe najveći i najdinamičniji rast dolazaka u Europi, dok u Hrvatskoj postoji prostor za razvoj kroz planinski turizam i produljenje sezone", rekao je Vitalij Vladykin, analitičar iz istraživačke kompanije Euromonitor u sklopu 17. Hrvatskoga turističkog foruma u organizaciji Hrvatske gospodarske komore na temu "Trendovi i prognoze: što čeka industriju putovanja?". Predavanjem o faktorima koji će utjecati na industriju putovanja i turizma te o očekivanjima u 2018. godini započeli su Dani hrvatskoga turizma, tradicionalna manifestacija turističkoga sektora koja će tijekom 25. i 26. listopada u Malom Lošinju okupiti preko tisuću sudionika kroz predavanja, radionice i okrugle stolove o značajnim pitanjima ovoga sektora.

VitalijVladykin_800x450.JPG

Analitičar istraživačke kompanije Euromonitor Vitalij Vladykin; Izvor: HGK.

Euromonitor je vodeća europska tvrtka za istraživanje tržišta, koja više od deset godina na najvažnijem turističkom sajmu, Svjetskom sajmu turizma u Londonu, prezentira globalne trendove u turizmu i uspješno predviđa ključne trendove u industriji putovanja. Naime, iako analize pokazuju da i dalje možemo očekivati rast u turističkome sektoru, globalno i lokalno, postoje različiti scenariji unutar kojih će se on ostvarivati s obzirom na ključne makroekonomske faktore, utjecaj novih tehnologija, povezanost destinacija te promjene potrošačkih navika i vrijednosti.

"Za destinacije je važan razvoj povoljnoga zrakoplovnog prijevoza. Očekivan je porast prodaje u prosjeku od 5,4% godišnje tijekom perioda od 2017. do 2020. za povoljnije avioprijevoznike, u usporedbi s rastom od 3,9% za cijelu djelatnost avioprijevoznika. Razvojem ovakve vrste povezanosti moguće je privući putnike iz zemalja za koje se očekuje najveći porast izlaznih putovanja, poput Kine, za koju se i predviđa da će nadmašiti Njemačku do 2021. sa 116 milijuna putovanja godišnje", naglasio je Vladykin.

Stanicic_Cappelli_Kucic_Zaher_Matusic_800x450.JPG

Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, ministar turizma Gari Cappelli, gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić, potpredsjednik HGK Josip Zaher i državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić (s lijeva na desno); Izvor: HGK.

Tijekom predavanja Vladykin se osvrnuo i na utjecaj terorizma na odabir destinacije. "Scenarij u slučaju hipotetskoga terorističkog napada visokoga rizika pokazuje da je utjecaj takvoga napada nagao i kratkotrajan, nakon čega se zemlje kreću oporavljati. Pri tome je ključno pokazati turistima da su sigurni, što može biti zahtjevnije u slučajevima poput Turske kada je uključen i faktor političke stabilnosti", rekao je Vladykin, dodajući da je sigurnost za turiste postao jedan od najvažnijih elemenata putovanja, nakon opuštanja i aktivnosti u prirodi.

Kod predviđanja trendova, dolazi i do promjene navika potrošača i pristupa potrošačima, koji su sada u centru pozornosti u usporedbi s prethodnom usredotočenošću na proizvod. "Porast važnosti srednje klase stavlja u fokus ekonomiju dijeljenja i element više vrijednosti za novac. Potrošači žele osobnije, autentično i personalizirano iskustvo blisko iskustvu lokalnoga stanovništva i žele potrošiti svoj novac na iskustva, a ne na stvari. Traži se priča iza proizvoda", zaključio je Vladykin.

Prezentaciju uz koju je predavao Vitalij Vladykin možete pronaći u pratećim dokumentima na ovoj stranici.

Kontakti

  • Sektor za turizam Adresa: Rooseveltov trg 2 10000 Zagreb Email: turizam@hgk.hr Tel: +385 1 456 1570 Tel 1: +385 1 456 1660 Fax: +385 1 482 8499 Direktor: Želimir Kramarić
  • Nataša Bušić Viša stručna savjetnica Tel: +385 21 321 118 Email: ugostitelji@hgk.hr