Od 2014. Hrvatska s Portugalom ostvaruje robni suficit, što ga svrstava u grupu od samo sedam članica EU s kojima Hrvatska ostvaruje pozitivan robni saldo. Portugal ima relativno uobičajenu strukturu uvoza, u kojoj najviša mjesta zauzimaju sirova nafta, automobili i dijelovi, lijekovi, plin i naftni derivati.

Iz Hrvatske Portugal uvozi oko 0,1% ukupne vrijednosti uvoza, a Hrvatska je po vrijednosti izvoza u Portugal na 65. mjestu.

Struktura izvoza pokazuje da najveći dio izvoza Hrvatske u Portugal čine proizvodi tekstilne industrije, posebno razne vrste čarapa, zatim proizvodi od kože te lijekovi. Ovi proizvodi su ujedno i najviše utjecali na ostvareni rast izvoza proteklih godina, točnije rast izvoza ovih proizvoda je predstavljao preko 50% ukupnog porasta vrijednosti izvoza prema Portugalu.

Hrvatska iz Portugala najviše uvozi automobilske i ostale gume, papir i karton. Ti proizvodi čine oko 35% ukupne vrijednosti uvoza.

Ova analiza trebala bi potencijalnim i postojećim izvoznicima približiti Portugal, odnosno dati im osnovne podatke o stanju gospodarstva, postojećoj robnoj razmjeni, poslovnim običajima, sajmovima i sl. te im na taj način olakšati snalaženje na ovom tržištu.

 

Portugal - informacije za potencijalne izvoznike (.pdf)