Vrijeme održavanja: 24.10.2018.

Objavljeno: 12. 10. 2018. , Ažurirano: 24. 10. 2018.

U srijedu, 24. listopada, od 9 do 16 sati u dvorani Auditorium tvrtke Kraš u Zagrebu, na adresi Ravnice 48, održava se 30. jubilarna konferencija za proizvođače i trgovce Magros 2018. koju zajedno organiziraju poslovni časopis Suvremena trgovina i Hrvatska gospodarska komora.

Ovogodišnja je tema konferencije Maloprodaja u EU – Trendovi i izazovi. Trgovino, quo vadis?, a obradit će se s dva gledišta.

Sagledat će se stanje u maloprodaji u Europskoj uniji, s naglaskom na nove trendove, ali i izazove koje oni nose sa sobom. O tome će u uvodnom izlaganju govoriti Neil McMillan, direktor političkih poslova i trgovine EuroCommerca, krovne trgovinske organizacije EU. Posebno će se govoriti o potrebi jedinstvenih odnosa na zajedničkom tržištu, s osvrtom na Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi i reakcije na njegovu provedbu u EU.

Predstavit će se i analiza stanja hrvatske maloprodaje za razdoblje 2007. – 2018. koju je napravio dr. Ivan-Damir Anić s Ekonomskog instituta Zagreb. Dvama panelima pokazat će se međuovisnost trgovine, proizvodnje i turizma, naglasiti značenje projekta Od polja do stola, obrazložiti što sa stajališta zaposlenosti znači kupovina domaćih proizvoda, a ujedno analitički razmotriti što nam donosi povećana internacionalizacija i kako se domaći trgovački lanci nose s tim problemima. Nastojat će se utvrditi i gdje je Hrvatska na gospodarskoj karti EU i kamo ide trgovina u Hrvatskoj.

Na konferenciji će predstavnici tijela državne uprave Republike Hrvatske i institucija nadležnih za ova područja, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova europske unije, Ministarstva turizma, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Grada Zagreba, HBOR-a i HAMAG-BICRO-a, Turističke zajednice grada Zagreba, Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore i Zaklade Konrad Adenauer te Smart partnera IBM-a, dati odgovore koji će stvoriti širu sliku o stanju i planovima mjera za naredno razdoblje za razvoj gospodarstva RH.

Sudionici konferencije bit će tvrtke i obrti, predstavnici gospodarskih udruženja (komora i poslodavaca) i nadležnih državnih institucija (ministarstava i agencija) iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Konferencija se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Suorganizatori konferencije su Zaklada Konrad Adenauer i Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora. Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova europske unije, Grad Zagreb i Hrvatska obrtnička komora. Organizacijsku podršku konferencije pruža tvrtka Kraš d.d. Smart partneri konferencije su IBM i HAMAG-BICRO. Akademski partneri konferencije su Libertas međunarodno sveučilište i Obrazovna grupa Zrinski.

Sponzori konferencije su Fina, NTL, Bernarda, Badel 1862, Kotka, KentBank, Savez udruga malih trgovaca, Primacošped, Galko i Spaz.

Poveznica na stranicu konferencije:  http://suvremena.hr/pozivamo-vas-na-30-jubilarni-magros-2018/ 

Ulaz na konferenciju je slobodan, a zbog ograničenog broja mjesta u dvorani, predlaže se mjesto rezervirati što prije na prijava@suvremena.hr.