Vrijeme održavanja: 11.10.2018.

"Akcija Kupujmo hrvatsko ne bi poživjela više od dva desetljeća da nema proizvođača koji se svakodnevno bore s izazovima kako bi nam donijeli beskompromisnu kvalitetu. Stoga mi je posebno drago što se danas nalazimo u županiji čije srce gospodarstva čine upravo poljoprivreda i prerađivačka industrija. Svi znamo kako je teško biti poduzetnik i plasirati bilo kakav proizvod na izrazito konkurentno tržište. No, svi naši prisutni izlagači u tome su uspjeli i mi im od srca čestitamo", istaknuo je potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher, otvarajući akciju Kupujmo hrvatsko u Bjelovaru. Na akciji je svoje proizvode prezentiralo preko 60 izlagača.

"Cilj ove akcije je nešto čemu bismo svi zajedno trebali težiti, a to je promocija i razvoj prosperitetnog i konkurentnog hrvatskog gospodarstva. Kada govorimo o gospodarstvu jedna od najvažnijih gospodarskih grana svakako je poljoprivreda. Naša županija je vodeća u stočarstvu, mljekarstvu, proizvodnji meda, i to je ono čime se itekako ponosimo. Srž daljnjega razvoja naše županije vezana je i uz našu poljoprivrednu proizvodnju. Hrvatska je već pet godina članica Europske unije i proizvodi iz zemalja Unije jesu dostupniji, no bez obzira na to, trebamo promovirati domaće poljoprivredne proizvođače i u skladu s tim, konzumirati domaće jer upravo domaće je uistinu i najbolje", zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije Neven Alić.

Kupujmo hrvatsko Bjelovar 800x1067.jpg

Građani na akciji Kupujmo hrvatsko u Bjelovaru; Izvor: HGK.

Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika Grada Bjelovara, kazao je da lokalno gospodarstvo ima uzlazan trend.

"Zaposlenost raste i najveća je u proteklih pet godina. Danas je 500 ljudi u Bjelovaru zaposleno više u odnosu na prethodnu godinu, a stopa nezaposlenosti za mjesec kolovoz je 8,4 posto. Upravo je kod nas svoje poslovanje odlučila razvijati i najbrže rastuća IT tvrtka Serengeti, koja samo u nekoliko mjeseci poslovanja danas ima zaposlenih trinaest mladih visokoobrazovnih stručnjaka. IT sektor nam je vrlo bitan, a u suradnji s Veleučilištem i Tehnološkim parkom, konstantno ga razvijamo", naglasio je Brajdić, dodavši da je ponosan sam što se i ove godine u sklopu akcije Kupujmo hrvatsko nastavlja projekt Bjelovarskog doručka kojim se potiče zdravo, domaće i prirodno.

Igor Brajdić, Josip Zaher, Neven Alić, Jakov Ćorić 800x450.jpg

Zamjenik gradonačelnika Bjelovara Igor Brajdić, potpredsjednik HGK Josip Zaher, zamjenik župana Neven Alić i predsjednik ŽK Bjelovar Jakov Ćorić (na fotografiji, s lijeva na desno); Izvor: HGK.

U sklopu događanja učenicima osnovnih i srednjih škola dodijeljene su nagrade za literarne i likovne radove, a posjetitelji su mogli uživati u nagradama i bogatom glazbenom programu.

Akcija Kupujmo hrvatsko napravila je velik iskorak u osvještavanju važnosti kupovanja domaćih proizvoda. Posljednje istraživanje pokazalo je da 78 posto građana vodi računa o kupnji hrvatskih proizvoda prilikom odlaska u kupnju, te je čak njih 86 posto spremno izdvojiti više kuna za kvalitetan domaći proizvod.